НАТО убудућe треба да се усредсреди на тероризам и мигрaцију, као и на претње из Русије, и с истока и с југа, изјавио је амерички председник Доналд Трамп.

Трамп је то рекао обраћајући се учесницима самита НАТО-а у Бриселу.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг раније данас је рекао да ће лидери земаља-чланица Алијансе именовати координатора за борбу против тероризма, као и да ће бити образован нови одред за размену обавештајних података.

Трамп је позвао чланице НАТО-а да испуне финансијске обавезе према Алијанси, истакавши да је неуплаћивање у буџет неправедно.

„Чланице НАТО-а дужне су да најзад дају свој допринос и испуне своје финансијске обавезе“, рекао је Трамп наступајући на отварању меморијала у новом седишту НАТО-а у Бриселу.

Према речима америчког лидера, 22 од 23 чланице организације „не плаћају за своју одбрану онолико колико су дужне, а то је непоштено према америчким пореским обвезницима“.

Трамп је истакао да два одсто БДП-а које треба да дају чланице за потребе организације представља „крајњи минимум за одговор на савремене, врло реалне претње“.

„Ако све земље НАТО-а буду поштено давале свој допринос, НАТО ће бити још јачи него данас, посебно пред претњом тероризма“, рекао је председник САД.

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;