Званичници НАТО-а саопштили су да би Црна Гора требало да постане 29. чланица НАТО-а 5. јуна када буде поднела документе о приступању Атлантској алијанси у Вашингтону.

Црногорски премијер Душко Марковић већ ће данас у својству посматрача присуствовати самиту НАТО-а у Бриселу на коме ће први пут учестовати и амерички председник Доналд Трамп.

«Али ја ћу бити присутан заједно са њим када документи о приступању Алијанси буду поднети у Вашингтону» где се чува оснивачки уговор организације за војну сарадњу основане 1949. године, рекао је јутрос генерални секретар НАТО-a Јенс Столтенберг.

Церемонија приступања би требало да се одржи 5. јуна, навели су званичници НАТО-а у Бриселу.

Када Холандија буде ратификовала приступ Црне Горе, као једина од 28 земаља чланица Алијансе која још то није урадила, што се очекује 1. јуна, Столтенберг може писмено да позове Црну Гру да приступи Североатлантском уговору.

Са Црном Гором, НАТО контролише целу Јадранску обалу пошто су њени чланови већ Албанија, Хрватска, Словења и Италија, наводи агенција Франс прес.

Москва је у јулу оценила да приступање Црне Горе НАТО-у «одражава логику конфронтације на европском континету, и успостављање нових демаркационих линија».

 

Бета

Тагови: ; ; ; ;