Тим Одбране и породице Ратка Младића, организовао је јуче конференцију за медије поводом утицаја и импликација недавне одлуке МКТЈ којом се одбија захтев за привремено пуштање на слободу генерала Ратка Младића ради лечења у Русији.

На конференцији за медије главни бранилац Бранко Лукић рекао је да генерал не добија адекватно лечење у Холандији, што може да изазове озбиљне последице по његово здравље и изразио наду да ће му ипак дозволити превремено пуштање раде лечења у Русији.

Телефоном се јавио и Павел Дорохин, председник Руског Друштвеног комитета за заштиту генерала Ратка Младића који је рекао да је био у затворском блоку где се налази Генерал и да је и сам видео да му се здравствено стање погоршало.

Послали смо лекаре, они су потврдили да даље не може да остане тамо јер можда и не доживи крај судског процеса. Наша организација је објавила обраћање Трибуналу и надамо се формирању већа и победи хуманизма.

Миодраг Стојановић, правни консултант, је говорио о атмосфери у Републици Српској поводом одлуке о одбијању захтева за привремено пуштање на слободу генерала Ратка Младића и захвалио се Руској Федерацији.

Ко-бранилац Драган Иветић је рекао да је ова одлука евидентно погрешне и дискриминационе природе јер по правилу 56, оптужени има право да тражи привремено пуштање на слободу, када за то постоји хуманитарни разлог, а то је у овом случају лечење које је Генералу неопходно. У поступку се разматра здравствено стање Генерала Младића пре 20 година, а оно се наравно погоршало, и све што правни тим тражи је да суд примени исте стандарде као у другим поступкама и узме за озбиљно питање његовог здравственог стања. Иветић и остатак правног тима сматра да су испуњени сви кретеријуми за привремено пуштање Младића на слободу. Суд је, како је Иветић рекао «пропустио» гаранције Руске Федерације да ће Генерал бити враћен у Трибунал у тачно одрећено време. Због свега тога није јасно зашто Трибунал говори о «опасности од бекства» када гаранције даје РФ која је стални члан УН-а.

Син генерала Ратка Младића, Дарко Младић је рекао да је тим од почетка по великим притиском, и додао да је његов отац у МКТЈ-у већ преживео један инфаркт којег по мишљењу доктора није било. У децембру је дошло до погоршавања здравственог стања Генерала и тада су и стигле гаранције Руске Федерације. Лекари специјалисти су саопштили о страшним пропустима у лечењу што је тим одбране Генерала и навео у документима. Поднета је и жалба Апелационом већу и не одустаје се од борбе за лечење Генерала у Русији. Дарко Младић је додао да он лично сматра да Трибунал дискриминише своју мисију помирења у региону и да је ово покушај смртне казне генерала Младића.

Руски академик Јелена Гускова је рекла да је Москва урадила све, дала гаранције које је потписао председник Путин, послала своје лекаре, и да руским поступком води жеља хуманости.

Како је рекла, одлука Трибунала је покушај смањења улоге Русије у међународним​ ситуацијама и покушај да се Србима наметне комплекс за све што се дешавало на Балкану, а да је Генерал Младић је последња тачка тог «процеса».

Драган Иветић је, одговарајући на питање новинара да ли је оваква одлука Хага подстакнута тиме што је РФ дала гаранције и да ли би било другачије да их је дала нека друга држава, подеситио на случај Харадинаја када је овај пуштен на слободу уз гаранције Унмика који није држава него продужена рука УН-а, а сада гаранције даје држава која је стални члан УН-а.

Додао је и да Харадинај није имао никакав хитни случај.

Бранко Лукић, главни бранилац је додао да нема разлога се се гаранције РФ третирају као мање важне и озбиљне од гаранција «недржаве» Унмика и да Харадинај није пуштен због проблема са здрављем већ је просто ослобођен и да би се бавио политиком.

Тагови: ; ; ;