У Вишем суду у Подгорици данас је завршено суђење лидерима Демократског фронта Андрији Мандићу и Славену Радуновићу, којима се судило за наводну насилну промену уставног уређења на протесту 24. октобра 2015. године испред Скупштине Црне Горе.

Лидер Нове српске демократије Андрије Мандића и потпредседник те партије Славен Радуновић ослобођени су оптужбе за насилну промену уставног уређења 24. октобра 2015. године, одлучено је Вишем суду у Подгорици.

Ослобађајућу пресуду је изрекао судија Владимир Нововић.

Да подсетимо, на претходном претресу тужитељка Љиљана Лакић је суду предложила да окривљене огласи кривим и казни по закону, јер сматра да је доказано да су извршили кривично дело које им се ставља на терет.

Подсетила је на Мандићеву одбрану у којој је између осталог навео да је Демократски фронт у септембру 2015. надлежном органу пријавио скуп за ненасилну промену власти у Црној Гори. Тужилац је додала да је 24. октобра 2015. одржан скуп испред Скупштине Црне Горе, те да је у Мандић у говору са бине казао да “ствар мора да се доведе до краја”.

“ДФ је пријавио мирни протест због лоше материјалне ситуације грађана и захтевао формирање прелазне владе. Међутим, на скупу, нису говорили о тешком материјалном положају грађана. Уз звуке песме: “Пада влада”, Мандић је казао да “ствар мора да се доведе до краја”. Да им је био циљда се формира прелазна влада, ушли би у Скупштину Црне Горе да разговарају. Из одгледаног снимка са ЦД-а, произилази да је био за насилну промену уставног уређења, а при том су манипулисали окупљеном масом. Мандић је искористио узаврелу атмосферу и позвао масу на наред. Његове радње су усмерене на насилну промену уставног уређења. Окривљени Радуновић је речима: “још десет минута и ми више не преузимамо одговорност”, био је управо позив да протест пређе у конликт граана са полицијом”, рекла је тужилац Лакић.

Адвокат Никола Медојевић да је ослобађајућа пресуда једина законска могућност, подсетивши да је претходно Виши суд у Подгорици, два пута одбијао оптужни предлог против окривљених.

“Нису постојале законске претпоставке за покретање поступка против Мандића и Радуновића. Овај предмет не почива на доказима, и оптужни предлог представља само фикцију. Значајан детаљ овог процеса је покушај да се оживи тоталитарни дух познат као вербални деликт. Оптужба цитира њихове речи и олако им даје значај које оне немају. Ово је био легалан политички скуп. Никога нису позивали на насиље, већ је ово био нечији план да се компромитује ДФ и овај скуп. Не постоје докази против њих, јер у стварнм животу не постоји да су позивали на насилну промену уставног уређења. То што се чула пјесма Бајаге: “Пада влада”, из филма “Професионалац” Душана Ковачевића, је дежурни хит који се могао чути на свим скуповима против власти још од београдских демонстрација 1996. Предлажем суду да их одлободите од оптужбе”, казао је адвокат Медојевић.

Адвокат Никола Булатовић је истакао да ће у наредним деценија овај процес бити предмет анализе, не само са судског аспекта, већ и од осталих друштвених наука; етике, социологије, психологије или психијатрије.

“Нема ни једног доказа да су учинили било које кривично дело. Ради се о злоупотреби теза у функцији злоупотребе права. Овај предмет би требао да буде почетак одговорности државних органа за злоупотребу, а рок застарелости је од пет до десет година”, наговијестио је Булатовић. Цитирајући Сенеку, напоменуо је да “време открива истину”.

“Јасно је да посланици имају право на слободу изражавања”. У њиховим радњама нема ни основане сумње, основа сумње, ни сумње, чак ни претпоставке”, закључио је Булатовић.

Окривљени Мандић је истакао да је тужилаштво кроз монтирани политички процес, скренуло пажњу са главних виновника дешавања нереда на протесту 24. октобра.

“Тужилаштво их је заштитило и они који су изазвали нереде остали су у сенци сакривени, док су се недобронамерни медији занимали са нама, колегама из ДФ-а и нашим браниоцима”, навео је Мандић.

 

ИН4С

Тагови: ;