Анксиозност је стигла и у САД. Доналд Трамп је затражио од Министарства правде и других одељења да спроведу свеобухватну истрагу поводом цурења поверљивих информација које угрожавају безбедност како своје, тако и друге земље, пише ТВ канал Звезда.

Трамп је ову истрагу наложио након цурења информација о терористичком напада у Манчестеру, које су довеле до тога да се саучесници нападача уплаше и побегну.

Подсетимо, амерички медији су објавили име починиоца напада Салмана Абедија, фотографију његовог ранцу препуног експлозива и детонатора.

Све ово је довело до угрожавања истраге коју спроводе власти у Великој Британији и до нарушавања поверења и односа прецизираног уговором о размени информација између полиције и медија.

Услед неопрезности америчких медија и жеље за већим тиражом, избио је огроман  скандал.

Британска премијерка Тереза Меј је изразила негодовање, док је полиција Велике Британије суспендовала сарадњу са америчким медијима. Међутим, јуче је постало познато да ће након пријема нових гаранција о необелодањивању информација, две земље наставили сарадњу у борби против тероризма.

 

 

Тагови: ; ;