У јединицама и на полигонима Војске Србије у току је обука припадника резервног састава ратних јединица у складу са Планом обуке за 2017. годину, саопштило је Министарство одбране.

 

У Другом центру за обуку у Ваљеву у току је петодневна обука Команде Дринске бригаде, команде Трећег пешадијског батаљона Дринске бригаде, као и обука лица из резервног састава за специјалности од посебног значаја — нишанџија и послужилац на митраљезу М-84 7,62 милиметара.

Према речима заменика команданта Другог центра за обуку у Ваљеву потпуковника Зорана Цветковића реч је о планској обуци резервног састава ратних јединица, а у оквиру Плана обуке за 2017. годину део лица позиваће се на једнодневну или вишедневну обуку.

«Већина тих људи је давно била у војсци и нису упознати са новим процесом доношења одлука, па се у првом делу обуке они упознају са новинама, а касније их и сами примењују», нагласио је Цветковић.

Истакао је да треба спојити људе који су давно служили војни рок са техником која је сада у војсци.

«Такође, имајући у виду да су у јединицама сада младе старешине, они треба да упознају резервни састав и да покушамо да уиграмо те тимове», наглашава Цветковић, додајући да је одзив на задовољавајућем нивоу у односу на уручен број позива.

Део обуке изводи се и на самосталном аутоматизованом стрелишту Седлари, а реч је о обуци лица специјалности од посебног значаја — нишанџија и послужилац на митраљезу М-84 7,62 милиметара, наводи се у саопштењу.

«Круна те обуке су припремна гађања на редном броју један из наведених наоружања. Специфичност обуке са лицима из резервног састава огледа се у томе јер су ту различите старосне категорије, од оних који су служили војни рок у претходној деценији, до оних која су знатно раније били војници», наглашава командир курса за лица из резервног састава капетан Радан Лукић.

Свима, у суштини, треба само мало времена да понове оно што су као војници већ савладали, додаје Лукић уз напомену да је залагање свих лица из резервног састава током обуке на високом нивоу.

 

Војници, подофицири и официри из резервног састава у овом периоду бораве на обуци у јединицама широм Србије.

У Првом центру за обуку у Сомбору реализује се обука Команде моторизованог батаљона Бачке бригаде, а у лесковачком Трећем центру изводи се обука команде Јабланичке бригаде и команде Првог пешадијског батаљона ове бригаде, као и обука лица из резервног састава — нишанџија и послужилац на БГА 30 милиметара, наводи Министарство оране.

Припадници резервног састава обучавају се, такође, и у 48. моторизованом батаљону Четврте бригаде КОВ у Врању, 177. артиљеријско-ракетном дивизиону за ПВД на аеродрому Батајница, Центру за обуку везе и информатике у Горњем Милановцу, као и у командама за развој Банатске, Београдске и Тимочке бригаде.

 

 

РТС

Тагови: ;