Недипломатско понашање председника САД Доналда Трампа на НАТО самиту у Бриселу нанело је тежак ударац алијанси, оцењује АФП додајући да су наде да ће Трамп на овом скупу показати своју посвећеност НАТО-у, нестале кроз низ грубих изјава и непријатних инцидената.

Доналд Трамп је направио хаос на самиту, који је требало да служи као пример ваљане дипломатије, било да је у питању гурање црногорског премијера Душка Марковића или «рат руковањем» са новим председником Француске Емануелом Макроном, наводи АФП.

Без обзира на Трампове гафове, он није успео да јавно подржи један од оснивачких принципа НАТО алијансе, што је обавеза узајамног брањења, већ је савезнике опоменуо да би требало да троше више новца на одбрану, како би олакшали пореским обвезницима у САД, наводе аналитичари за АФП.

Упечатљиво је и да је приликом своје посете Саудијској Арабији уговорио послове вредне стотине милијарди долара, али није ниједног момента поменуо проблем људских права, оцењује АФП.

Члан немачког Маршаловог фонда Иан Лесер рекао је за АФП да ће неуспех Трампа да експлицитно подржи Члан пет Северноатланског споразума, што је члан о међусобној одбрани, «дубоко разочарати лидере НАТО-а».

Иронично, Трамп је изразио свој прекор према НАТО-у на дан када је открио споменик посвећен нападу на Светски трговински центар, а члан пет Северноатланског споразума је тада једини пут искоришћен као одговор на нападе, наводи АФП.

Трамп је забринуо своје савезнике када је током кампање НАТО назвао «непотребним» и рекао да када би се нека земља позвала на члан пет, прво проверио да ли је измирила своје финансијске обавезе.

«Ово је велики ударац за алијансу», написао је на Твитеру бивши амбасадор САД за НАТО Иво Далдер.

«Грубе изјаве и непријатни инциденти» 

Наде да ће Трамп у Бриселу показати своју пуну посвећеност НАТО, нестале су кроз низ грубих изјава и непријатних инцидената.

Трамп је наводно рекао европским лидерима да су Немци веома, веома лоши због своје продаје аутомобила, британска премијерка Тереза Меј је наметнула тему цурења обавештајних података кроз америчке медије, а већини осталих саговорника Трамп је тражио огромну количину новца, за плаћање НАТО-а.

Трампова реторика шаље поруку «Русији и остатку света да је гаранција безбедности САД према Европи климава», рекао је експерт за спољну политику на Америчкој академији у Берлину, Јан Техау за АФП.

Бивше совјетске државе Литванија, Летонија, Естонија и оближња Пољска, окренуле су се алијанси од кримске кризе 2014. године.

«Путин ће бити срећан због тога што Трамп није подржао Члан пет», рекао је члан тинк тенка Брукингс институција Томас Рајт.

Питања се постављају о томе зашто високи званичници, међу којима и државни секретар САД Рекс Тилерсон нису искључили Трампову подршку Члана пет уочи самита.

«Питање је шта се заправо догодило. Да ли је Трамп дао лични вето? Или његови саветници? Или то никада није било ни истина?», каже Рајт за АФП у вези са Трамповом подршком Члану пет.

Извор РТС

 

Тагови: ; ; ;