Задњи Самит Г7, одржан у сицилијанском граду Таормина, је бескористан јер су земље чланице ове групе све мање битне на светској сцени, каже оснивач и председник америчке истраживачке и консалтинг фирме Eurasia Group и професор њујоршког универзитета Јан Бремер.

«Резултати ће бити мали јер у Г7 учествује седам земаља које имају све мањи светски значај. Уз капиталистичку економију и глобализацију, неизбежну економску и геополитичку моћ Кине, конфузију Европе, растући значај Русије и урушавање на Блиском истоку, све је израженија конфронтација САД у односу на остатак света», рекао је аналитичар у интервјуу за la Repubblica.

Говорећи о улози актуелног Председника САД Доналда Трампа у овом процесу, Бремер је рекао да он означава крај Pax americana. Према речима овог професора, САД настављају да се мешају у послове других држава, али им је хоризонт сопствених националних интереса све ужи.

О заједничкој акцији Г7 и Запада против тероризма, Бремер рекао да ће то бити тешко спровести у пракси.

«Немојмо заборавити да, када Трамп тражи од НАТО да се придружи коалицији против ИД, то је још један начин да натера савезнике да дају више новца. Остали чланови Алијансе то знају и одупиру се. Зато је Столтенберг рекао да НАТО може да има искључиво невојну улогу. Клима је поново поремећена и то је још један пример размимоилажења која више не може да се превазиђе», рекао је Бремер.

«Што се тиче предвиђања будућности, амерички аналитичар је рекао да ће, ако се и даље буде губио утицај УН и НАТО, нестабилност у свету још више расти у области економије и безбедности, а број геополитичких сукоба у свету ће се само повећавати. Тим пре што су националне Владе више забринуте због притиска јавног мњења о домаћим питањима, тако да све мање пажње посвећују глобалним. Ако је 2008 године била економска рецесија, у 2017 ћемо имати геополитичку рецесију», сумирао је Бремер.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;