Грађанима руске престонице Београд се у петак представио са две изложбе и пројекцијом филма «На млечном путу» прослављеног редитеља Емира Кустурице. У оквиру манифестације «Дани Београда у Москви» недалеко од Кремља одржано је неколико представа у «Београдском кутку» који је на московски плочник пренео дух Скадарлије.

 

Промотивно лице српске културе, другог фестивалског дана, био је глумац Милош Биковић, који је од 2011. године веома популаран у Русији. У Гогољевом булевару председник Скупштине града Никола Никодијевић отворио је изложбу фотографија са мотивима Београда. На шеталишту у великом парку изложено је 60 панела, на којима су мотиви из историје, али и садашњег доба.

Грађани Русије треба да се упознају са нашим градом, да добију жељу да га посете — рекао је Биковић, кога су Московљани опседали да се слика са њима.

У Културном центру «Зил» наредна три дана Московљани могу да погледају изложбу «Никола Тесла — дух, дело и визија».

По реакцији Московљана показало се да је пун погодак што су постављени штандови Београда у једном од најпрометнијих градских шеталишта.

На отварању «Београдског кутка» наступили су «Косовски божури» Иване Жигон, глумци и музичари из Скадарлије, као и чланови КУД «Талија».

«Културе Србије и Русије су сродне. Слична нам је историја. Можемо да направимо паралелне културне вредности попут оних крајем 19. и почеком 20. века. Значајно је да се сада везе опет ојачавају, а наша културна блискост је евидентна» — рекао је Емир Кустурица после пројекције његовог филма у Културном центру «Космос».

 

 

НОВОСТИ

Тагови: ;