Највећа плутајућа соларна електрана на свету почела је да производи струју и прикључена је на локалну електроенергетску мрежу кинеског града Хуаинан, саопштила је компанија Сангроу која је градила ту електрану.

Како преноси портал «Дизајнбум», плутајуће соларно постројење смештено је у јужној кинеској покрајини Анхуи, у области чувеној по богатим налазиштима угља.

То подручје је сада поплављено због киша, и прекривано водом дубине од четири до 10 метара, што је кинеској влади омогућило да тај терен претвори у фарму обновљивог извора енергије.

Сангроу, водећи глобални произвођач система фотонапонских инвертера, објавио је да је плутајуће соларно постројење управо повезано на мрежу и да почиње са испоруком струје добијене из енергије сунца домаћинствима на том подручју.

Ова електрана, снаге 40 мегавата, преотела је титулу највеће плутајуће соларне фабрике електричне енергије на свету од сличних плутајућих постојења у Индији и Аустралији.

Пошто су соларне плоче постављене на води, хладнији ваздух на површини помаже да се минимизира ризик од прегревања панела и атрофије соларних ћелија, што се дешава при излагању вишим температурама.

Ово је један од корака кинеске владе, која је често на мети критика због емисије штетних гасова, у њеном настојању да постане лидер у примени система обновљиве енергије. Кина је најавила планове за повећање употребе нефосилних горива за 20 одсто.

Танјуг

Тагови: ; ;