Као што је и обећавао у изборној кампањи, Доналд Трамп жели да поврати и осигура америчку војну доминацију. У ту сврху Ратно ваздухопловство САД мења важан сегмент своје ваздушне стратегије.

Првобитно је Пентагон планирао да купи 80 до 100 нових стратешких бомбардера B-21 LRS-B (Raider Long-Range Strike Bomber), али нова стратегија подразумева набавку скоро двоструко више летелица, чак 145.

До промене плана је дошло зато што је Пентагон преиспитао политику нуклеарног обуздавања и националну војну стратегију. Конгрес САД ће ускоро обавестити о изменама које предлаже и затражити да буду одобрене и исфинансиране, објавио је IHS Jane’s 360.

Преиспитивање подразумева 150-160 стратешких бомбардера који могу да носе и нуклеарне и обичне супербомбе. Пентагон тренутно има 20 бомбардера B-2 Spirit и 20 застарелих B-52 и B-1 који ће до 2045 бити потпуно избачени из употребе.

2016 године је објављен пројектни изглед далеколетног перспективног бомбардера B-21 LRS-B, који ради Northrop Grumman. Овај авион би требало да, без узимања горива, непрекидно лети више од 9000 км. То значи да би могао да, без слетања и помоћи `летећих тенкера`, стигне до било које тачке на територији Русије и Кине.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;