Да ли је балансирање Србије између војнополитичких сила на олујом узбурканом геополитичком мору мудра стратегија или опасна игра? Да ли је могуће следити природну окренутост православној Русији, а не бити изложен гневу Запада?

Сунце је на Истоку, и Србија се све више окреће ка том сунцу. У сваком погледу.

Хоће ли Запад ћутке посматрати, окретање главе у правцу где нам је срце. Тешко да хоће.

вежба Словенско братсво 2016″

Припадници Војске Србије отпутоваће 5. јуна у Белорусију, на заједничку вежбу наше, војске домаћина и војске Русије „Словенско братство 2017“. То ће бити, трећа заједничка вежба православне браће. Прве године је земља домаћин била Русија, следеће Србија, а ове Белорусија.

А све је почело вежбом „Срем 2014” на полигону у Никинцима.

У јеку украјинске кризе, када је Запад покушавао да приволи малу Србију да уведе санкције Русији, Србија је одржала прву у историји заједничку вежбу оружаних снага Руске Федерације и војске Србије. Вежба је доста тихо медијски пропраћена, али је зато од стране Запада, пропраћена прилично бурно.

вежба «Срем 2014»

Тадашњи министар одбране Братислав Гашић је био на удару Запада. Са разлогом.

Подсетимо, свега три месеца од доласка на место министра одбране, Гашић је изјавио да је ,,главни циљ Министарства одбране модернизација Војске Србије уз помоћ руских партнера“.

Та Гашићева изјава је готово одмах дочекана «на нож» код западних посматрача: ,,руски амбасадор готово да не излази из Гашићевог кабинета, Гашић на сваких пар месеци иде у Москву, а у Вашингтону није био ниједном“, гласиле су неке од примедби.

«Оно што је вечито будне западњачке очи вероватно највише иритирало, јесте чињеница да је за време Гашићевог мандата први пут у историји Војске Србије отпочела пракса организовања заједничких вежби српске и руске војске. И то не било каквих, већ по правилу највећих и најкомплекснијих вежби у којим су здружено ангажовани разни видови и родови оружаних снага.

На тај начин је Гашић унео баланс у политику војне неутралности Србије, јер су до његовог времена војне вежбе са странцима организоване једино уколико су ти странци долазили из западних и НАТО земаља, а не из Русије», каже за News Front Миша Вацић.

Три године након вежбе „Срем 2014”, која је по организационо техничко тактичким каракетистикама одговарала обиму вежби које НАТО редовно изводи у Источној Европи, Србија још једном показује своју окренутост православној браћи.

Како ће Запад на то гледати, остаје да се види. Благонаклоно, сигурно неће.

И ако сада на челу Министарства одбране, није како га је Запад називао «руски човек»- Братислав Гашић, Србија са садашњим министром Зораном Ђорђевићем следи политику окренуту ка Истоку и мајци Русији.

Приредила Лола Ђорђевић

 

 

Тагови: ; ; ;