Велика већина становника Швајцарске подржава актуелну политику неутралности и економске независности. Само 19% становништва подржава улазак земље у НАТО, а 15% улазак у ЕУ, наводи се у годишњем извештају «Безбедност 2017» који је објављен у Берну.

«Проценат људи који је током анкете изразио позитиван став о уласку земље у ЕУ и НАТО је веома низак и они су у мањини»- наводи се у студији.

У односу на прошлу годину број оних који су за Европску унију смањио се за 1% — 15%, док се број грађана који желе зближавање са ЕУ смањио за 4% — 31%, и то представља најнижи проценат који су забележили регистри. У исто време 81% становника Швајцарске залаже се за економску сарадњу са заједницом која је најзначајнији економски партнер Швајцарске.

У вези НАТО-а однос је исти као и прошле године. 19% учесника анкете залаже се за улазак земље у ову алијансу, док око 95% Швајцараца изјављује да подржава политику неутралности.

 

Све у свему 73% Швајцараца има песимистички однос према будућности развоја безбедоносне ситуације у свету, док се 93% осећа безбедно.

У извештају који су припремили експерти са Војне академије и Центра за изучавање проблема безбедности Федералне политехничке школе Цириха, испитивања је спровео институт  LINK и у њима је учествовало 1209 испитаника. Експерти сматрају да је на мишљење испитаника учествовао низ фактора.

На првом месту аутори овог извештаја наводе сталну напетост у односима Русије и ЕУ поводом кризе у Украјини, затим питање миграната, терористичке нападе у Истанбулу и Паризу, учешће швајцарске војске у обезбеђењу форума у Давосу.

Тагови: ; ;