«Исламска држава је у Ираку и Сирији под све већим притиском и губи тло под ногама. Та терористичка организација је до сада на то реаговала атентатима. Сада можда постоји могућност да се поново приближи Ал-Каиди.

С друге стране, званичне изјаве из САД или Ирака често звуче као да предстојеће „ослобађање“ Мосула значи крај «исламске државе» и исламистичког тероризма уопште. Министар одбране САД Џејмс Матис је изјавио да је Доналд Трамп наредио промену у тактици. Они више не протерују ИД са освојених подручја, већ их исцрпљују окружене у упориштима. На тај начин САД желе да се потпуно униште «исламску државу».

Међутим, то је под великим знаком питања. Борци «исламске државе» који су се забарикадирали у Мосулу ће се вероватно у том граду борити до смрти. Такође и пад Мосула неће бити крај «исламске државе» у Ираку јер ће се многи борци, због губитака у Мосулу, повући у друге ирачке провинције, пре свега на североисток земље.

С друге стране, у Сирији ће «исламска држава» пре или касније изгубити своје упориште Раку. У борби за ослобађање тог града учествују и САД, између осталог и тако што наоружавају курдску милицију. Портпарол Беле куће Шон Спајсер каже да су курдске јединице сиријских побуњеника важне како би се обезбедила јасна победа над ИД.

Погранично подручје између Сирије и Ирака би могло да буде подручје у ком би борци «исламске државе» поново могли да формирају своје јединице. Тако је било и у Ираку, домовини Ал Каиде од које је и настала «исламска држава».

Године 2013 је дошло до прекида односа између Ал-Багдадија и Ајмана ал-Завахирија, наследника Осаме бин Ладена. Тако се данашња «исламска држава» отцепила од Ал Каиде. Међутим, откако је ИД у Ираку и Сирији под све већим притиском, могло би да дође до поновног приближавања две фракције, каже потпредседник Ирака Ијад Алави.

„Имамо поуздане информације да посредници између ИД и Ал Каиде активно раде“, каже Алави.

Из аудио-поруке објављене на интернету, за коју се сматра да је шаље Ајман ал-Завахири, може се закључити да се то приближавање догађа.

„Морате се ујединити са браћом и џихадистима у Сирији и целом свету. Сведоци смо крсташког рата против Муслимана“, поручује својим присталицама у Сирији глас који се приписује Ал-Завахирију.

Уједињење терористичких организација тренутно не иде у корист ни првом човеку Ал-Каиде ни вођи «исламске државе». Ни један од њих не жели да се одрекне своје позиције. Али, уколико би један од њих био убијен или умро природном смрћу, ситуација би се променила. Ал Каида и ИД идеолошки тренутно више одговарају једна другој него што је то раније био случај.

Ал Каида је раније на мети имала. «Исламска држава» се бори против Влада у региону и људи који не желе да се прикључе џихадистима. Поред тога, терористи ИД су одавно у Европи. Један од њих је пре само неколико дана извршио напад у Манчестеру. ИД се сада широм света бори против сваког ко је другачији. Могуће је да би спајање «исламске државе» и Ал Каиде након пада Мосула могло да доведе до још више терористичких напада, посебно ако милитантни исламисти не изгубе идеолошко тле под ногама.

„Ако паралелно са војном офанзивом не будемо водили и политички процес, онда ће се појавити проблеми опаснији него ИД и Ал Каида заједно“, рекао је ирачки потпредседник Алави, пише Deutsche Welle, а преносе fakti.rs

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;