САД могу да рачунају на сигурну победу чак и ако буду морале да ратују на два фронта и против Русије и против Кине истовремено, објавио је The National Interest. То би, по наводима листа, било могуће зато што Вашингтон не само да располаже најстрашнијом армијом на свету, него и предводи супермоћни пакт НАТО.

Аутор текста Роберт Фарли је дао одговор нахипотетичко питање шта би се догодило ако би САД биле принуђене да истовремено ратују и са Русима и са Кинезима и то у ситуацији да те две земље координирају своје потезе и операције.

Он сматра да би координација између Русије и Кине била мало вероватна јер свака од тих земаља функционише по свом систему. Уз то, он претпоставља да би највероватније једна од њих покушала да искористи кризну ситуацију да би учврстила сопствене позиције у региону.

Фарли такође сматра да би Русија могла да појача притисак на балтичке државе ако САД буду увучене у судар са Кином у Јужно-кинеском мору, иако не објашњава зашто би Русији био потребан појачани притисак на три русофобске државице.

Генерално, Фарли је уверен да би рат могле изазвати Русија или Кина јер су САД сасвим задовољне садашњим стањем ствари. Такође, ако би до сукоба дошло, САД би, узимајући у обзир снагу европских савезника, себи могле да дозволе да се прво „позабаве Кином“.

Такође тврди да Русија нема ни политички интерес нити могућности да се са НАТО бори у северном Атлантику, а Вашингтон и његови савезници би могли да угрозе Русе у њиховом морском простору. Аутор је уверен да би авијација НАТО нанела Русији тешке губитке и да Москва зато не би била у стању да дуго држи територију три балтичке земље чак и ако би их заузела.

The National Interest процењује да Јапан и Индија не би улазили у кинеско-амерички рат и да би САД морале саме да се изборе за доминацију на западном Пацифику.

На крају чланка се Фарли ипак делимично ограђује од својих тврдњи. Он пише да би Вашингтон био у стању да се толико приближи победи да ни Русија ни Кина не би полагале наде да ће добро проћи ако се упусте у ратну авантуру.

Ката

 

 

 

 

 

Извор fakti.rs

Тагови: ; ; ; ; ;