На Балкану ће, пре или касније, доћи до мењања граница, изјавио је бивши заменик шефа Ције за Балкан Стивен Мејер. Нове међе ће највероватније бити повучене у Македонији, али и на «Косову», каже Мејер. Он сматра, да Европска унија нема решење за Балкан, а да Сједињене Државе Балкан више не интересује превише.

На питање — да ли је 5. октобар био демократска револуција или преврат, Мејер који је радио на Балкану, одговара:

„Петооктобарска револуција у Србији била је, у суштини, збацивање владе. То је учињено јер су многи политичари у Србији били убеђени да земља неће моћи да крене напред и да неће бити прихваћена од Запада док је Милошевић на власти. Јасно је да су западне владе желеле да виде промену и да су аплаудирале збацивању Милошевића”.

Говорећи о ситуацији у региону, он каже: „БиХ је данас даље од тога да буде јединствена држава него у било ком тренутку у прошлости. Питање Косова постаје озбиљније, а Македонија је у озбиљном пропадању већ месецима”.

У исто вријеме, ЕУ нема одговоре на питања која муче Балкан” — каже Мејер.

Како наводи, евентуална промена граница између Албаније и Македоније може довести до стварања веће Албаније, али то не би имало подршку САД.

„Ипак, важно је имати на уму да Вашингтон више није превише заинтересован за Балкан. Трампова администрација неће посебно реаговати ако се ове промене догоде мирним путем, слично начину на који је, рецимо, Црна Гора дошла до независности” — каже овај политички аналитичар.

На питање каква судбина очекује Македонију, Мејер одговара: Ако Црна Гора и Косово могу да утврде независност, смањена Македонија би могла такође. Али, то можда није најбољи правац деловања за ту мању Македонију. У том случају би за њих било мудро и да размотре федералну заједницу са Србијом”.

На питање како би америчка администрација реаговала у случају формирања тзв. војске Косова, он каже да америчка влада није наклоњена томе, али да се то може лако променити.

„Трампова администрација има мало експертског приступа у односу на Балкан. Србија треба веома пажљиво да прати промене у политици САД” — истиче он.

Према његовим речима, та војска, ако би била формирана, додала би још један запаљиви елемент у ситуацији која је нестабилна. То се посебно односи на опасност од могућих сукоба на северу Косова, додао је он.

Говорећи о ситуацији о БиХ, Мејер каже да би она, после одбацивања тужбе против Србије могла да постане нестабилнија.

„Бошњаци су сада разочарани и љути, а Срби задовољни. Ово посебно отежава однос између Федерације и Републике Српске” — сматра Мејер.

Он такође сматра ће бити тешко остварити боље односе између Републике Српске и Вашингтона.

Према Мејеру, односи између Русије и САД су веома лоши и то пре свега због неслагања око Сирије и Украјине, али и због оптужби да је Москва била умешана у председничке изборе у САД.

„Није неопходно да се САД и Русија воле, најважније је да могу да успоставе прихватљив радни однос. Али, то ће бити веома тешко урадити због агресивне спољне политике Русије и неспособности Трампове администрације” — закључио је он.

 

(Танјуг)

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;