Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио је да ће инсистирати на хапшењу троје чланова Српске радикалне странке Војислава Шешеља – оптужених за ометање правосуђа, односно покушај застрашивања сведока.

Брамерц је у интервјуу за сарајевски Дневни аваз рекао да су власти у Београду до сада одбијале да спроведу налог Хашког тужилаштва за њихово хапшење, па се тај податак нашао и у извештају поднетом Савету безбедноси УН.

«Бегунци нису једини проблем у вези са правдом за ратне злочине у Србији. Ситуација генерално не иде у добром правцу», навео је Брамерц говорећи о сарадњи Србије са тим трибуналом.

Коментаришући поступке који су у току пред Хашим трибуналом, Брамерц је потврдио да до краја новембра очекује другостепену пресуду у случају «Прлић и остали» и првостепену у поступку против Ратка Младића, док се другоступена пресуда у процесу против Војислава Шешеља очекује пред крај ове и почетком идуће године.

Подсетио је да је пред Хашким судом, који крајем ове године завршава свој рад, подигнута 161 оптужница за геноцид, злочине против човечности или ратне злочине, а осуђено је 111 особа.

Све је то успех, истакао је Брамерц и додао да је реч о успеху какав ниједан други међународни суд до сада није успео да оствари.

По речима главног тужиоца, без обзира на то пред домаћим правосудним телима у региону и даље је велик посао, а због учешћа у ратним злочинима почињеним на подручју Босне и Херцеговине требало би, према његовим речима, процесуирати још око пет хиљада особа.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ;