Бивши премијер Украјине Николај Азаров спрема нови захтев да се догађаји у Украјини из 2014. године признају као државни преврат.

Комитет спаса Украјине припрема нови захтев међународном Европском суду за људска права у Стразбуру у коме се захтева да се догађаји из фебруара 2014. године признају као државни преврат, изјавио је председник комитета и бивши премијер Украјине Николај Азаров а преноси «Известия». Текст је већ припремљен и очекује се његова предаја суду. Експерти сумњају да ће он довести до политичких резултата али га сматрају важним историјским документом.

Подсетимо, у децембру 2016. године Доргомиловски суд Москве признао је догађаје у Кијеву из фебруара 2014. године државним превратом. Остало је још само да исто признање донесе и међународна заједница. Како је изјавио Азаров, обраћање међународном суду уследиће ускоро.

«Ми се сада бавимо подношењем захтева једном од међународних судова. Питање је веома тешко јер ту постоје многе нијансе. Ми смо формирали групу која изучава овај проблем. Вероватно ће то бити међународни Европски суд за људска права у Стразбуру. Конкретан рок не могу да кажем али је поступак предаје захтева у току»- рекао је Азаров.

Поставља се питање шта су циљеви Комитета спаса Украјине. Под претпоставком да међународни суд пресуди у њихову корист власти у Кијеву се опет неће променити, јер су након Мајдана уследили председнички и парламентарни избори које је признала међународна заједница а такође и Русија. Очигледно да је циљ да се на овај начин поврати углед политичара који су «жртве» Мајдана и да се докаже на који начин су се нове кијевске власти нашле на тим позицијама.

Водећи сарадник руског Института за стратешке студије Олег Неменски изјавио је за Известију да никаквих политичких последица неће бити од овог процеса.

«Политика се не контролише променом погледа на историју. Можемо доказати да је краљ у неком периоду нешто урадио добро или лоше али то у сваком случају ништа не мења. То је више питање историје, заштите части и угледа»- рекао је Неменски.

Председник Центра за системске анализе Ростислав Ишћенко рекао је да овај поступак нема никакву перспективу и да би са истим захтевом суду могли да се обрате и потомци Николаја II али да то не би помогло.

«Шта они могу да добију судском пресудом? Легализацију одлука Доргомиловског суда? За међународни суд ова одлука није прецедент»- рекао је Ишћенко.

У сваком случају Комитет спаса Украјине планира да овај поступак доведе до краја. Бившим властима Украјине је веома важно да државни преврат добије и правну дефиницију како би се утврдило да је актуелна кијевска власт дошла на те функције преко барикада и гума.

Тагови: ; ;