Председник Србије Томислав Николић уручио је у Београду одликовања за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа амбасадорима Белорусије, Русије и Азербејџана.

фото Павел Бушујев

Орден српске заставе другог степена, за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа Србије и Русије Николић је уручио руском амбасадору Александру Чепурину.

«Посебан значај за мене има чињеница да одликовање уручујете Ви који сте у протеклих пет година урадили много тога за Србију и за руско српске везе», рекао је Чепурин.

фото Лола Ђорђевић

Чепурин је рекао да је када је стигао у Београд од патријарха Иринеја добио повељу.

«Рекао сам тада да је то очигледно учињено као ‘аванс’. У неком смислу данас доживљавам ову високу награду као аванс», казао је Чепурин захваљујући на признању и додао да ће урадити све што зависи од њега у даљем јачању руско-српских веза.

Чепурин је председнику Србије уручио икону коју је освештао патријарх московски Кирило а која је намењена цркви Светог Димитрија у Бајчетини чији је ктитор Николић.

фото Павел Бушујев

Николић је Орден српске заставе другог степена, за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа Србије и Белорусије уручио и амбасадору Белорусије у Београду Владимиру Чушеву, док је исто признање за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа Србије и Азербејџана уручио амбасадору те земље Елдару Хасанову.

Председник је уручио и Златну медаљу за ревносну службу, за заслуге и изузетне резултате у обављању поверених дужности и задатака од значаја за Србију, Луки Радовановићу из Министарства спољних послова Србије.

фото Павел Бушујев

Николић разговарао са Чушевим 

Николић је разговарао са одлазећим амбасадором Републике Белорусије Владимиром Чушевим.

Николић и Чушев сагласили су се да је у последњих неколико година у огромној мери унапређена сарадња између Србије и Белорусије, саопштила је председникова служба за сарадњу с медијима.

Што се трговинске размене тиче, 2015. године забележен је апсолутни рекорд, док је 2016. била нешто мало слабија. Међутим, према показатељима из првог квартала 2017. године, очекује се да ће и ова година показати јако добре резултате, истиче се у саопштењу.

Председник Николић је изразио наду да ће се позитивни тренд развоја наших економских односа наставити јер, како је истакао, постоји још много области у којима би могли много квалитетније да сарађујемо.

Амбасадор Чушев се сагласио са председником Николићем и посебно му захвалио на његовом личном доприносу унапређењу односа између наше две земље, додаје се у саопштењу.

Извор РТС

Тагови: ; ;