Министарство спољних послова од Москве очекује да се утврде праве чињенице и разлози у вези са привођењем и депортацијом посланика владајуће ДПС Миодрагом Вуковићем у Москви и сматра да су овом приликом прекршена основна правила међународног права и правила добре дипломатске комуникације.

Црногорско министарство је тим поводом уручило амбасадору Руске Федерације у Црној Гори Сергеју Николајевичу Грицају протестну ноту.

Амбасадор Русије, како је саопштено, позван је на разговор у Министарство спољних послова где су му в. д. генералног директора за билатералне послове Иван Лековић и в. д. генералног директора за конзуларне послове Селим Лика указали на непримерено понашање надлежних руских органа током неоправданог задржавања Вуковића, на којем му надлежни органи и службеници нису обезбедили елементарне услове, посебно имајући у виду његово нарушено здравствено стање.

«Министарство је, такође, указало и на непримерено поступања према дипломатском представнику Амбасаде Црне Горе у Руској Федерацији којој, првобитно, није било дозвољено да ступи у контакт са нашим послаником да би, након дужег инсистирања и ургенција код надлежних на аеродрому, успела да се састане са Вуковићем и пружи му неопходну помоћ», наводи се у саопштењу МСП-а.

Вуковића је синоћ задржала полиција на московском аеродрому «Домодедово» уз образложење да је у Русији «персона нон грата», а убрзо након хапшења, одлучено је да буде депортован за Црну Гору.

Он је, како су пренели црногорски медији, неколико сати провео у просторији на «ничијој територији» аеродрома, у којој се налазило више десетина људи у сличној ситуацији, већином из арапских држава.

Лет из Москве за Тиват је тек био јутрос у седам ујутру, па Вуковић није могао пре тога да напусти Русију.

Вуковић је у Црну Гору дошао авионом «Монтенегро ерлајнса».

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ;