Постављање спомен-бисте у знак захвалности руском амбасадору у УН Виталију Чуркину који је заслужан за очување достигнућа Српске. Велики број званица и грађана на свечаности 8. јула.

Активисти удружења грађана «Источна алтернатива Републике Српске» у Сребреници позивају грађане да 8. јула присуствују постављању спомен-бисте недавно преминулог руског амбасадора у Уједињеним нацијама Виталија Ивановича Чуркина.
Председник Удружења Војин Павловић каже да су прије скоро два месеца покренули иницијативу и најавили постављање спомен-бисте Чуркина у Сребреници, и да то обећање реализују.

«Спомен-бисту подижемо у знак захвалности храбром и одлучном руском дипломати који је уложио вето на британску резолуцију о Сребреници у УН, чиме је спречио наношење љаге и неправде српском народу који би био проглашен геноцидним» — изјавио је Павловић у Сребреници.

Даље је додао да није реч о инату и пркосу било коме, већ о потреби да се изрази захвалност Чуркину.

«За постављање спомен-бисте одабрали смо Сребреницу јер се срамна британска резолуција односила баш на ово место» — појаснио је Павловић, истичући да је Чуркин дао огроман допринос очувању Српске.

Према његовим речима, широм Републике Српске се лијепе плакати с позивом грађанима да присуствују постављању спомен-бисте Виталија Чуркина 8. јула у 11 часова у Сребреници.

Павловић је рекао да је позиве да присуствују догађају јуче лично доставио председницима Републике Српске, Владе и Народне скупштине Републике Српске, а да ће позиви бити упућени и Амбасади Русије, као и званичницима у БиХ и Србији.

Он је навео да од општинске администрације још нису добили одобрење за постављање спомен-бисте, иако су захтев поднели пре два месеца.

«Ћутање администрације тумачимо као одобравање, и због тога смо благовремено приступили припремама и позивању гостију да присуствују том свечаном чину» — изјавио је Павловић.

 

РТРС

 

Тагови: ; ;