Исламска држава је приморана да женама попуњава прве редове линије фронта, у настојању да заустави ирачке снаге и спречи губитак последњег великог упориште те групе у западном Мосулу.

Масивни губици су приморали лидере терористичке групе да користе женске борце, наводи се у у извештају  канала Ал-Арабија.

Борци  ИСИЛ-а су спремни да кукавички искористе сваку опцију, у покушају да задрже контролу над западним Мосулом, укључујући и употребу људских штитова и бомбаша самоубица.

Жене борци су истакнути тема у текућем рату против ИСИЛ-а.

У курдској и ирачкој милиције постоје добро познате женске бригаде, међутим, чини се да је прва велика употреба жена на предњој линији фронта од стране ИСИЛ-а примећена тек у биткама за западни Мосул.

Жене које живе влашћу тзв калифата су често изложене тешким ограничавањем права и злоупотребама.

Нејасно је коју  улогу имају  жене  ИСИЛ борци на фронту, мада су џихадисти ове групе познати по коришћењу жена као бомбаша самоубица.

Примера ради, Боко харам, једна од испостава  терористичке групе ИСИЛ  у Нигерији, за нападе на цивилне циљеве користи  женске бомбаше самоубице,  за које се сумња да су приморане на извршење  самоубилачког  акта.

Тагови: ; ; ;