Теута Мехмедовић, шефица Центра за информациони систем Општине Улцињ јавно подржава пројекат „велике Албаније“. Наиме, ова блиска сарадница улцињског градоначелника Назифа Цунгуа и истакнути кадар његове странке (Форца), још у октобру прошле године на друштвеној мрежи фејсбук промовисала је идеју уједињења Косова* и Албаније.

Она је са свог фб профила (Теута Мехмети) објавила апел за електронско потписивање петиције о томе, као и линк који води до те инцијативе. Као што је познато, уједињење окупиране јужне српске покрајине са Албанијом, први је корак замишљен пројектом „велике Албаније“. У састав великоалбанске државе, према замисли њених идеолога , ушли би и значајни делови територија Црне Горе, централне Србије, Македоније и Грчке.

Пројекат уједињења Косова* и Албаније јавно заступа и албански премијер Еди Рама, као и водећи албански прваци са Косова и Метохије.

Како је ИН4С први обавестио јавност, 21. маја, када црногорска власт обележава дан независности, на врху планине Румије изнад Бара, одржан је сабор десетина Албанаца са истакнутим симболима „велике Албаније“ и албанским националним обележјимa. Међу учесницима сабора названог „поход на Румију“, где су доминирали униформисани и наоружани припадници званично непознате паравојне формације, био је и улцињски градоначелник и лидер Форце Назиф Цунгу, чија фотографија са пушком у рукама се појавила на друштвеним мрежама. Упркос писању нашег портала и великом броју фотографија са места догађаја, које смо објавили, као и извештавању медија који су пренели нашу вест – нико из структура власти, правосудних и полицијских институција се није огласио овим поводом.

 

Свесно или не, тек „вирусом“ промовисања „велике Албаније“, осим улцињских функционера, „заражен“ је и црногорски министар културе Јанко Љумовић. Недавно је, подсетимо, ИН4С објавио фотографије на којима Љумовић егзалтирано позира са тзв. косовским министром културе Кујтимом Шаљом, укрштајући руке са истим у облику орла са албанске заставе, и све то у друштву Ферхата Диноше, амбасадора Црне Горе у Приштини.

Подсећамо да је реч о тзв „албанском поздраву“, који је постао „популаран“ након чувеног скандала са пуштањем дрона са заставом „велике Албаније“ на стадиону Партизана у октобру 2014.године и најчешће се користи као провокација према земљама чији јелови територија су „виђени“ као део „велике Албаније“, где би Црној Гори био одузет највећи део територије.

Стигли рачуни за референдумске гласове

За разлику од односа према промотерима „велике Албаније“ и паравојним формацијама које су окупирале Румију пре осам дана, полицијски органи су веома ефикасни када се, чак и на приватном поседу, као недавно у случају менаџера Општине Будва, Мила Божовића, истакне српска народна застава односно застава бивше државне заједнице Србије и Црне Горе. Божовић је експресно позван како би био саслушан у вези са истицањем заставе на својој кући. Но, одавно у Црној Гори закони не важе подједнако за све грађане, а узгред, пристижу и рачуни за референдумске гласове Албанаца, Бошњака и Хрвата из 2006.године.

 

 

ин4с

Тагови: ;