Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да постоји велика могућност да се током предстојеће посете Санкт Петербургу, у петак, 2. јуна, састане са председником Руске Федерације Владимиром Путином.

«Тренутно не могу да потврдим тај састанак, али постоји велика могућност, како је мени речено, да се у петак видим и са Путином», рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци.

Додик је додао да ће се на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, који ће бити одржан од 1. до 3. јуна, састати са важним људима и да му је основни циљ да се покушају обезбедити неке алтернативе за укупну фискалну стабилност у Републици Српској.

Он је напоменуо да је Руска Федерација раније обећала да ће Републици Српској помоћи, али да су санкције међународне заједнице према Русији то на неки начин одгодиле.

«Желим то сада поново да рехабилитујем и да видим какве су шансе у том погледу. Не могу рећи да постоји извесност у том погледу, али о том ћу свакако разговарати», рекао је Додик.

Председник Српске каже да у Санкт Петербургу жели да разговара и о развоју политичке ситуације, јер је очигледо да Русија, предводи озбиљну групацију земаља евроазијског света, у коју су усмерени погледи из целог света, пре свега, у економији.

«Познато је да кинеска економија заједно са руском, која се стабилизовала након санкција, представља озбиљну чињеницу у свету. Ми желимо да видимо на који начин се те ствари крећу и да промишљамо о месту и улози саме Републике Српске», истакао је Додик.

Он је рекао да је улога званичника Српске прича о европским интеграцијама, али сигурно не прича о НАТО интеграцијама.

«Ми ћемо наставити са нашом познатом политиком да видимо да ли за Републику Српску — малу земљу са малим бројем становника, изложену многим оспоравањима унутар БиХ и на западном делу света, има места за неке процесе који би могли да направе један нови развојни циклус», рекао је Додик.

 

Тагови: ; ;