Чеченски лидер Рамзан Кадиров позивао је француског председника Емануела Макрона и немачку канцеларку Ангелу Меркел да посете Чеченију како би лично проценили каква је ситуација са правима сексуалних мањина у том региону.

„Није у реду оптужити руске медије за клевету када је ваше мишљење засновано на лажним информацијама“, написао је Кадиров на друштвеним мрежама.

„Француски председник Макрон може да поведе Меркелову са собом и дође у Чеченију да сазна истину. Наша врата су отворена“, додао је Кадиров.

Током конференције за новинаре коју је држао са председником Русије Владимиром Путином, председник Француске Емануел Макрон је рекао да је решен да прати ситуацију у вези са стањем људских права ЛГБТ популације у Чеченији.

Подсетимо, почетком априла појавила се информација да су чеченске власти спровеле масовна хапшења припадника ЛГБТ популације.

Том приликом се огласио портпарол чеченског лидера Алви Каримов који је одбацио ове оптужбе, али је и рекао да мушкарци у Чеченији имају „само једну оријентацију“, а доказ томе је и наталитет у републици.

 

 

Тагови: ; ; ;