Председник Собрања Македоније Талат Џафери је вођење своје прве седнице почео поздравним обраћањем на абанском језику. Џафери, први Албанац на челу Собрања Републике Македоније, након кратког увода на матерњем албанском прешао је на македонски и најавио да ће пленарне седнице парламента водити на македонском језику.

Примедбе на поздравно обраћање Таљата Џаферија на албанском изнео је посланик опозиционе ВМРО ДПМНЕ Антонијо Милошоски, наводећи да по закону на свом језику могу да се обраћају посланици, али не и да се води пленарна седница.

Милошоски и други посланик ВМРО-ДПМНЕ Илија Димовски су са говорнице поручили да Џаферија не признају као председника парламента, већ само као колегу посланика, на шта је Џафери одговорио да ће онда са њима комуницирати на албанском.

«Ако ми се обраћате као посланику, у том случају, према Закону о језицима, имама право да користим свој матерњи језик», рекао је Џафери.

Након неколико процедуралних забелешки посланика почела је пленарна седница на којој би требало да буде изабрана коалициона влада СДСМ и две албанске партије, ДУИ и Алијансе за Албанце.

 

Бета/РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ;