Посланик Европског парламента из странке «Национални фронт» Софи Монтел је оптужила министра Француске за европске послове Марел де Сарнез за неправилно коришћење средстава под маском плате свог помоћника у Европском парламенту, преноси АФП и БФМТВ.

Према информацијама којима они располажу, париско тужилаштво је започело 22. марта прелиминарну истрагу о групи посланика који су под сумњом за «злоупотребу поверења».

Представница «Националног фронта» је тужиоцу предала податке о могућој крађи европских фондова стварањем фиктивних радних места. Ова информација се односи на 19 посланика — представника и левичарских и десничарских партија, као и за заштиту животне средине. У случају се наводне имена фиктивних око тридесетак помагача посланика. На листи је и име Марел де Сарнез, сада министра у влади, а до 15 маја посланика за европске послове.

Као одговор на оптужбе, министр Марел де Сарнез наводи у саопштењу агенцији АФП, да је уговор о раду са парламентарним асистентом «као и други уговори са другим помоћницима одобрен од стране Европског парламента у складу са веома строгим стандардима, строжим од оних у Француској у тој области». «Ситуација са помоћником потврђена је од стране Европског парламента», а «документација о њеном раду је достављана периодично и доступна је јавности», рекла је де Сарнез.

Међутим, према телевизијском каналу БФМТВ, овај асистент (као и Сарнез која је представник странке «Демократски покрет») истовремено је била саветник у одељењу Ил де Франс и Општинског већа у Паризу. То указује на то да је тешко могла да се потпуно посвети раду у Европском парламенту, наводи БФМТВ.

Министар за европске послове Француске Марелде Сарнез ће 30. маја у Немачкој учествовати на састанку «Нормандијске четворке» на нивоу заменика министара иностраних послова.

Тагови: ; ; ; ;