САД ће створити нову обавештајну службу која ће радити на територији Балкана и Источне Европе, пише у уговору који се појавио недавно на порталу јавних набавки САД.

Нову групу обавештајаца ће разместити и на територији војне базе Бондстил, која се налази у близини града Урошевца на Космету. Тамо је распоређена мултинационална радна група «Исток» под командом САД — у саставу међународних снага НАТО-а.

«Уговорна страна ће бити дужна да пружи услуге техничке подршке обавештајних активности, и извршава задатке обавештајне управе америчке војске у Европи на територији Немачке (Висбаден, Дармстадт, Графенвјор), Италији (Виченца) и на Космету (војна база Бондстил)», наводи се у документу.

Камп Бондстил на окупираном Космету

Стратешка експанзија
Обавештајну службу оснивају ради «проширења пословања», за «подршку групама за заштиту снага у Немачкој и Италији» и «спровођењу хитних операција на Балкану». Имајте на уму да, по америчком закону, хитне (ванредне) операције покреће амерички секретар за одбрану Џејмс Матис, у случају да је потребно војно одговорити на поступке непријатеља.

Ова обавештајна јединица ће, између осталог, припремити операције америчке војске у Европи. У документу су наведени циљеви: обавештајна анализа, планирање и извођење обавештајних операција, безбедност, као и рад, одржавање и подршка информационих система.

Служба за подршку ће бити део америчке војне обавештајне службе у Европи, чије се седиште налази у Висбаден у Немачкој. Координисаће активности јединица војне обавештајне службе САД у Немачкој, Италији и на Космету. У документу се такође наводи да ће зона одговорности ове службе бити проширена и на источну Европу и «друге регионе».

«Извршење горе наведених активности ће бити неопходно у многим земљама, укључујући и места сталне дислокације трупа у Централној Европи (Немачка и Италија), потенцијална места сталног распоређивања у источној Европи (на пример у Бугарској, Румунији и Пољској), као и у областима спровођења хитних операција укључујући Балкан и друге рејоне», пише у документу.

Борци невидљивог фронта
Како је наведено у документу, служба неће имати само војну контраобавештајну улогу. Њени циљеви ће такође бити «борба против тероризма, сајбер претњи и других облика активности у обавештајној области»

Вршиће се регрутација стручњака за извиђање, стручњака за сајбер безбедност, полиграф, регрутација аналитичара и инжењера. За координицију рада свих запослених ће бити задужени планери обавештајних и контраобавештајних операција.

Организатор операција нове службе ће развијати «стратешке војне планове и концепте хитних операција». Све информације које прикупи особље службе ће бити прослеђене руководству Министарства одбране.

Према том документу, групу за техничку подршку службе ће јуна на шест месеци пребацити у Европу. Министарство одбране и војна команда америчких оружаних снага у Европи није коментарисала финансирање јединице и нити број припадника.

Балкански котао
Важно је напоменути да је на дан објављивања уговора, заменик помоћника америчког секретара за европска и евроазијска питања Хојт Брајан Ји рекао да САД треба да «пажљиво прате» акције Русије на Балкану.

«Наравно, ми се надамо да ће Русија имати конструктивну улогу на Балкану, као што је имала у прошлости. Међутим, ми, сви ми, треба пажњиво да пратимо шта она покушава да предузме», нагласио је Хојт Брајан.

У последњих неколико месеци, у неколико балканских земаља се одржавају протести. У Србији су организовани протести против изабраног председника Александра Вучића, затим је дошло до насилног упада радикалних група и македонску скупштину због неслагања са избор предсједника албанске партије Талат Цаферија, а у Црној Гори су неки чланови опозиције под истрагом због «откривања руских трагова» у покушају државног удара.

Ширење војног присуства америчких оружаних снага у Европи почело је почетком године, када је Пентагон разместио трупе и војну опрему у Немачкој које ће даље разместити у Литванији, Летонији и Естонији, као и у Пољској и Бугарској ради спровођења операције «Атлантик ризолв» чији је циљ «обуздавање Русије».

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;