Србија је јуче обележила Дан српске дипломатије. Од Јована Дучића, Милана Ракића, Црњанског, Андрића, па до садашњег шефа дипломатије Ивице Дачића, Србија је одувек настојала да се кроз дипломатију најбоље представи у свету.

 

Давне 1886 године, краљ Милан је донео закон о дипломатској служби, којим су уређени стандарди за стицање одговарајућих знања и вештина дипломата.

Кроз специфични процес школовања за дипломатску службу, прошли су многи наши великани. Они су оставили траг, не само у свом  књижевном стваралаштву, већ и у нашој дипломатској служби.

Дипломатска служба је одувек пратила токове дешавања настанка и развоја наше државе и складу са истим се прилагођавала. Пред дипломатама је често био тежак задатак, да у ратним временима балансирајућом политиком пронађу мир, помире завађене стране, сачувају животе, државу, територију.

Времена, као и околности у којима се налази Србија се мењају.

Свет се суочава са савременим изазовима и највећом глобалном претњом — тероризмом.

Србија се, својом вољом или не, налази у сред врло турбулентних дешавања у регину.  На Југу се мегаломанске жеље Албанаца о Великој Албанији провлаче кроз изјаве појединих политичара. Црна Гора упркос противљењу већине грађана, за пар дана ће закорачити у НАТО.  Македонију потреса политичка криза, док се у Хрватској усташство велича и слави.

Прилично осетљив терен за дипломатију, и успешно балансирање у истој.

«Сведоци смо да су се неки ровови, за које смо сви сматрали да су давно закопани, поново отварају и да се теме које смо сматрали заувек затвореним поново актуелизују», изјавио је министар спољнх послова Ивица Дачић на свчаности поводом Дана српске дипломатије


Свечаности поводом обележавања дана српске дипломатије, присуствовао је огроман број амбасадора и представника дипломатског кора, што показује да је Србија вратила свој углед.

Посебно треба истаћи да је јуче међу дипломатама био присутан амбасадор Руске Федерације, који је непосредно пре ове свечаности одликован, Орденом заставе другог степена од стране председника Србије Томислава Николића.

Приредила Лола Ђорђевић

 

Тагови: ; ; ;