Две нуклеарне силе, Русија и САД, не смеју да дозволе себи тако низак ниво односа, као што је сада, изјавио амерички амбасадор у Русији Џон Тефт, говорећи на форуму «Дијалог Форт Рос».

«Две највеће нуклеарне силе ме смеју да дозволе такве односе», рекао је шеф америчке дипломатске мисије, признајући да ће за побољшање односа «бити потребно много времена и труда».

Како је рекао, Русија треба да преузме иницијативу за испуњење услова минских споразума. Дипломата је навео положај секретара САД Рекса Тилерсона, да «уколико се напредак оствари у оквиру минских споразума, ситуација у Украјини ће довести до побољшања билатералних односа» Русије и САД.

«Поред тога, Трампова администрација сматра да је лопта управо на руској страни, и да Русија мора да преузме иницијативу за испуњење услова минских споразума. То би уклонило главну препреку за побољшање односа између наше две земље», додао је он.

Тефт је рекао да САД траже могућности да се прошире пословне везе са Русијом у областима које нису погођене санкцијама.

«Приликом разматрања ових питања, свакако треба препознати да с тачке гледишта пословања у Русији, не треба игнорисати санкције — (морају се узети у обзир) за било који посао који се обавља у Русији», рекао је он. Тефт је поновио да разматра ову тему са многим фирмама — и руским и америчким.

«Колико год је то могуће, ми у Америчкој амбасади напорно радемо са нашим европским савезницима и владом САД да би америчке фирме имале једнаке услове», рекао је Тефт. «Иако ми настављамо да се придржавамо политике санкција у појединим секторима, у исто време смо у потрази за — и то је важно, узгред — могућностима да проширимо своје трговинске везе у областима у којима санкције не важе», нагласио је он.

Поред тога, дипломата је истакао, да не би требало да се «изгуби из вида оснивање јаких комерцијалних односа -.уклањање баријера у трговини и одржавању здраве, праведне инвестиционе климе».

Тагови: ; ; ; ; ;