Изабрани председник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да је пут ка ЕУ за Србију веома важан, али да наша земља нема жељу и апсирацију да уђе у НАТО.

 

Одговарајући на питање лидера СРС Војислава Шешеља докле мисли да седи на две столице и да води политку и Русија и ЕУ, Вучић је одговорио:

„То нису две столице. Он је тај који бира једну од две столице са стране, а ја бирам једну, ону у средини, а то је српска столица. Нећу да бирам било чију другу столицу».

Он је подсетио да Србија у земље ЕУ извози две трећине производа, односно 67 одсто, а 20 одсто у регион, у којем су све земље на путу ка ЕУ.

На констатацију да је највећи број инвестиција у Србији из западних земаља и ЕУ, и на питање да ли су Руси нудили неку инвестицију, он каже:

„Јесу, и они ће да улажу, ту је РЖД, која обнавља наше железнице».

Што се тиче НАТО, Вучић каже да Србија не изражава жељу за уласком у тај савез.

„Био сам на савету НАТО и свима сам рекао да немамо ту аспирацију. Они траже прво да се изјасните, па онда износе свој став. Наша намера је да будемо војно неутрални, желимо да будемо ван војних блокова», поручио је он, додавши да смо због тога улагали у нашу безбедност.

У том контексту подсетио је да су војска и полиција обновили униформе, да стиже девет нових хеликоптера и да у року од 60 дана стижу руски МИГ-ови.

Најавио је да ће 1. септембра извршити смотру 1.500 војника са најбољим могућим наоружањем.

„Наша је одлука — супер је, сарађујемо са НАТО и са ОДКБ, али желимо да имамо своју војску, чисто небо, да се тако понашамо. То је и наше историјско право», закључио је Вучић.

 

Извор: Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ;