У балтичким земљама постоје сумње да је омиљени руски дечји цртани филм «Маша и медвед» део хибридног рата који води Русија. Наиме, у анимираној серији велики доброћудни меда све време из тешких ситуација избавља девојчицу са великим очима Машу. Обично се меда пуно труди док све не доведе у ред.

А ко би могао да буде медвед – ако није сама Русија?

«У Естонији медвед симболизује Русију. То је чињеница», каже професор комуникација на талинском Универзитету Priit Hõbemägi.

Он је одгледао овај цртани филм стотину пута са својом децом. Серијал је почео 2009 године и професору је убрзо пало на памет да је реч о руској «мекој моћи».

«То је борба за умове, у којој се негативна слика Русије замењује позитивном. Порука из Русије је прихваћена без филтрирања. Русија је дивна земља у којој живе Маша и медвед», каже он.

Шта није у реду са тим да деца виде Русију без историјског баласта недавне прошлости?

«Ради се о томе да Русија покушава да поткопа темеље Естоније. Наметање позитивног имиџа Русије деци је опасна за безбедност Естоније. Да Русија поступа пријатељски, све би било у реду», каже он и додаје да се серија, чија свака епизода траје неколико минута, налази на Youtube и да се ту може видети какав је утицај у питању.

У дванаестој епизоди «Ограда око замка» Маша штити медин врт. Зец жели да упадне у башту и да украде шаргарепу. Замислите да је медвед у свом дворишту — Русија, а зец — страни шпијун. Медвед (Русија) ставља на главу Маши (граничар) совјетску граничарску капу са црвеном звездом. Зец (странац) покушава да украде од медведа (Русија) шаргарепу. Медвед (Русија) не обраћа пажњу на мале, он само жели да има добру жетву. На крају, медведова (Русија) кућа је у хаосу и цела башта је ископана јер је Маша (граничар), са капом на којој је црвена звезда, јурила зеца (странац).

Упркос потенцијалној симболичкој асоцијацији, цртани тешко може бити оптужен за охолост Русије. Постоје и други медведи у дечјим бајкама, као што је доброћудни медвед Вини Пу.

«Вини Пу је дошао из другачијег културног миљеа», каже професор.

Естонски онлајн пројекат Propastop, који се специјализовао за проучавање утицаја информација, је потврдио да за земље, које су биле део Совјетског Савеза, цртани «Маша и Медвед» има сасвим другачије значење него за друге земље.

«Моје искуство ми говори да се ради о манипулацији, пропаганди, испирању мозга. Све је то само лепа форма», каже професор, који је одрастао у Естонији током совјетске «окупације».

Литвански посланик Лауринас Касчјунас сматра да је успех цртаног филма «Маша и Медвед» део информационог утицаја Русије. Он је о томе писао у чланку који је објављен прошле године за портал DELFI. Русија је пожурила да одбрани цртани. На пример, РТ је назвао идиотима стручњаке који повезују цртаћ са идеологијом.

Према естонском професору, анимирани серијал показује «руски свет» у коме се велика сила поставља на положај који јој је намењен и тежи да поврати свој некадашњи сјај. Тешко је рећи да ли је то урађено намерно.

Творца цртаног филма «Маша и медвед» Олега Кузовкова су те сумње изненадиле. Он је прошле године, у интервјуу за The Associated Press, рекао да је изненађен да серију гледају деца у 120 земаља света.

«Почело је са пројектом, који је био намењен руској деци. Ритам цртаног филма, монтажа и квалитет слике су слични производима америчке кинематографије», рекао је он.

Тренутно на изради цртаћа ради седамдесеторо људи у предграђу Москве. Слике за њега су узете из детињства Олега Кузовкина.

Чак ни естонски професор не сматра да је цртаћ толико опасан да престане да га гледа са својом децом.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;