Амерички Председник Доналд Трамп је дао број свог мобилног телефона неколицини светских лидера и позвао их да га директно позову ако сматрају да је то потребно, што је необична пракса која крши дипломатски протокол. Уз то задаје велике бриге служби безбедности чија је дужност да очувају тајност комуникације првог човека САД, оцењује агенција АП, а преноси Бета.

Трамп је апеловао на лидере Канаде и Мексика да га позову директно на мобилни када то пожеле, али је само канадски Премијер Џастин Трудо искористио ту понуду, наводе неименовани званичници америчке администрације. Уз то, Председник САД је разменио бројеве телефона и са новим Председником Француске Емануелом Макронови, али се не зна да ли Макрон планира да искористи ову отворену линију.

Директна комуникација светских лидера мобилним телефонима можда изгледа модерно, али у дипломатској арени представља кршење дипломатског протокола и отвара бројна безбедносна питања, наводи АП.

Стручњаци кажу да би оваква комуникација, без коришћења неке од сигурних телефонских линија Беле куће, угрозила сигурност разговора, који би постао лако доступан за шпијунирање.

«Ако разговарате преко отворене линије, свако ко има могућност да прати такву комуникацију ће то сасвим сигурно и учинити», рекао је бивши саветник Пентагона Дерек Колет.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ;