Америчка војска је јуче успешно тестирала ракету, намењену за пресретање интерконтиненталних балистичких ракета, јавила је агенција за противракетну одбрану земље.

Тестиран је тзв. копнени систем противракетне одбране. Ракета-пресретач која је лансирана са базе Ратне морнарице Ванденберг (држава Калифорнија) погодила је симулирану непријатељску интерконтиненталну ракету која је кренула са маршалових острва.

„Према прелиминарним подацима тестирање је постигло првобитни циљ, званична лица која се баве програмом наставиће да оцењују перформансе система на основу телеметрије и других података, добијених током тестирања“, наводи се у саопштењу.

Ово тестирање се изводи у позадини честих лансирања ракета са територије Северне Кореје.

Према подацима из отворених извора, комплекс америчке противракетне одбране GMD почео је са радом 2015. године. Он је предвиђен за пресретање интерконтиненталних ракета и њихових бојевих глава у космичком простору. У овом тренутку, ради заштите континеталне територије САД на Аљасци и у Калифорнији је распоређено 30 ракета-пресретача, док је још 15 ракета планирано да буде завршено ове године.

Извор Спутник

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;