Недавни позив шефа такозваног украјинског «Института националног памћења Владимира Вјатровића» становништву «независне» да прекину све контакте са родбином у Русији ће, чини се, ускоро почети да се спроводи у пракси на законодавном нивоу. Томе ће помоћи иницијатива секретара за одбрану и безбедност Националног савета Украјине Александра Турчинова под називом «декларације о родбинским везама са земљом-агресором».

Као генератор готово свих русофобских и антируских идеја актуелног режима у Кијеву, Турчинов жели да обавеже Украјинце да попуне посебне упитнике о својим рођацима који живе на територији Руске Федерације, укључујући детаље као што су њихов број, степен сродства и место пребивања. Чињеница да је његова иницијатива дијаметрално супротна са вредностима европских земаља чији део Украјина жели да буде, никога у Кијеву не потреса.

О томе је, у интервјуу за Слободну штампу, говорио руководилац News Front Константин Книрик.

«Територијална јединица» Украјина се никада неће уклопити у било какве међународне норме. Било у смислу њиховог појављивања, било у смислу примене. И овај закон је сасвим логичан, будући да је глобални циљ територије, која се назива Украјина, само један — да иритира и да буде непријатељ свега руског. Како би се убрзао овај процес, потребно је да се све руско и оно што подсећа на Русију, наша заједничка историја, наша заједничка култура и чињеница да смо један народ, забрани или учини неподобним. Историју и историјско сећање су забранили. Језик су забранили. Друштвене мреже такође. Задња веза је родбина. Ту везу, наравно, не могу да забране. Дакле, по тој логици, треба да је извргну руглу и учине непријатном».

«Наравно, човек који мора да пријави родбину у Русији ће се осећати непријатно, у најмању руку. Јасно ми је како ће то изгледати када ова питања поставе будућим запосленим у специјалним службама. То је и логично – знати све о родбини у другој држави. И онда ће сви морати да пријаве имају ли родбину у Русији или не. И ако је имају, то их може окривити. И бити кажњиво. На пример, можда неће моћи да раде у у државној служби. То се ради да би се створиле непријатности, како би се и ти контакти пресекли. Људи ће једноставно да се боје да позову своје рођаке или пријатеље у Русији», рекао је руководилац News Front.

На питање: «Да ли мислите да те информације могу да се употребе против њих», Книрик је одговорио:

«У Украјини је данас све је могуће. Човек иде на скуп против рата, а пошаљу га у затвор јер наводно омета активности војске Украјине. Пример вам је Едуард Коваленко из Херсона. Предводио је антимобилизациони скуп и добио је пет година. Важно је, као што увек кажем, да су људи који тренутно надзиру ту територију, одувек жестоко мрзели све становнике те територије. Амерички и европски покровитељи их сматрају за непријатеље јер знају да су то Руси. Њих апсолутно не занима у којим условима и са каквом слободом ти људи живе. Њима би било најзгодније да сви помру. А то се сада и дешава. Све њихове акције имају за циљ да створе руску енклаву оних који мрзе Русе», сумирао је Книрик.

Превела Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;