Лидер опозиционе ВМРО-ДПМНЕ и бивши премијер Македоније Никола Груевски оптужио је данас новог премијера и лидера СДСМ Зорана Заева, неке невладине организације и поједине новинаре да су директно одговорни за подстрекивање напада на бившег министра здравља Николу Тодорова.

Груевски је на конференцији за новинаре рекао да је тај напад недвосмислени и планирани атентат на Тодорова, који је, како је рекао, заједно са члановима породице протеклих година био изложен сталним претњама. Називали су га, казао је, «министром смрти», само да би народ окренули против ВМРО-ДПМНЕ. «ВМРО-ДПМНЕ је нападнута са свих страна, ово је прљава кампања и подстрекивање. Ово је срамота за државу и демократију. Одговорност за то сносе сви који потпирују овакве деструктивне активности», рекао је Груевски.
Груевски је премијера Заева оптужио и да је власт преузео иако његова странка није победник на протеклим ванредним парламентарним изборима. Рекао је и да је Заев последњих година више пута користио реч «револуција», што је Груевски протумачио као подстицање на насиље.

«Покушај убиства Тодорова данас, а пре две недеље Антониа Милошоског, указује да је ВМРО-ДПМНЕ угрожена. Моја породица је под сталном претњом», навео је Груевски, чија странка је након 11 година владавине од данас и званично у опозицији, иако је на протеклим изборима освојила више посланичких мандата од СДСМ.

Иначе, македонски медији блиски изворима СДСМ-а наводе да је нападач на министра здравства те земље и високог званичника ВМРО-ДПМНЕ, Николу Тодорова, деда 10-годишње девојчице која је 2015. умрла од сколиозе. Како јавља МИА, према речима сведока, Љ С. је данас испалио три хица на Тодорова, с леђа.

Обезбеђење је хитно реаговало и гурнуло нападнутог министра у страну, а потом савладало нападача. Тодоров је евакуисан и нема извештаја о томе да је повређен приликом напада, наводи агенција. Смрт девојчице била је тема ужарене политичке дебате СДСМ-а, који је оптужио Тодорова да је намерно одлагао доставу потребних финансијских средстава за њену операцију.

Тагови: ; ;