Пише Јулија Витиазева

«Никада и ништа не тражите! Ништа, а нарочито не од оних који су јачи од вас. Они ће исами да понуде и да вам све дају»..

Тражити је увек срамота. Али, разлози који су довели до прелаза преко поноса и достојанства су увек другачији. Постоје ситуације у којима без помоћи једноставно није могуће преживети. Али, једна је ствар тражити помоћ у циљу очувања живота, а сасвим друго — због сопствених интереса и на штету туђег живота.

Шта ће Украјини смртоносно оружје?! Званично — да ојача своје одбрамбене способности и супротстави се руској «агресији». У ствари, циљ је да спасавају сопствени режим на рачун уништења становништва Донбаса.

Нисам сигурна да ће амерички Чингачгук бити спреман да дели своје «Томахавке». Погоршање ситуације у Донбасу, до које ће сигурно уследити након прве испоруке, тренутно не користи никоме. Али, Украјина наставља да тражи. Само зато што не уме да другачије живи. Ходати са испруженом руком, оправдавајући своје просјачење некаквим већим циљевима је њен политички кредо.

Што се тиче Северног тока 2 (захтева да се спречи његова изградња), јака и независна Украјина је све забрљала. Желела то Украјина или не, Северни ток 2 ће бити изграђен. И он ће буквално да сахрани украјински гасни транспортни систем, чиме лишава Владу прихода и озбиљне полуге за шпекулацију и уцене.

У ствари, повода за бригу би Украјина имала много мање да се њена власт у преговорима са «Газпромом» понела адекватно и уравнотежено. Али, адекватно понашање Украјине данас није у оптицају из принципа.

Дакле, у блиској будућности се може смањити чак и постојећа минимална количина транзита, која је украјинску привреду одржавала на површини да не склизне преко ивице хуманитарне катастрофе.

Уколико Русија укине и овај чин милосрђа, Европу чека непријатно изненађење у виду милиона украјинских избеглица које ће, захваљујући безвизном режиму, преплавити већ претрпан Стари свет. И у овом случају ће Европа морати да тражи од Русије да пружи макар минималну подршку привреди Украјине. Оној истој која сада захтева од САД да се заустави изградња Северног тока 2 и да им пошаље оружје.

Таквом понашању можда може да парира цигански логор на тргу. Међутим, другачија Украјина на жалост не постоји .

Јулија Витјазева специјално за News Front

Превела Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;