Министарство иностраних послова Пољске изразило је забринутост због покушаја подметања пожара у пољској школи у граду Мостиска у Лавовској области. Варшава очекује објашњење од украјинске стране и кажњавање починиоца, пише РИА НОВОСТИ позивајући се на «Пољски радио».

«Потврђујемо да се инцидент догодио. У инциденту нико није повређен а украјински органи већ истражују чињенице и околности. Пољски конзул у Лавову остаје у сталној вези са директором школе и локалним властима»- саопштио је пољски МИП.

Министарство је забринуто због покушаја паљења школе и очекује од украјинских власти објашњење као и кажњавање починиоца овог инцидента. У Украјини је 27. маја наступио летњи распуст тако да у моменту инцидента у школи није било ђака.

Подсетимо у ноћи на 30. мај непознати починиоци запалили су школу Краљице Јадвиге у граду Мостиска у Лавовској области недалеко од украјинско-пољске границе.

Украјинско-пољски односи налазе се у стању депресије. Ситуацију подгрејавају националисти а неретко и председник Украјине Петро Порошенко подгрева ситуацију својим изјавама.

За Пољску и украјинска миграција представља проблем јер увози украјински национализам. Пресељењу у Пољску стреме највише становници западне Украјине за које су нацисти Шухевич и Бандера хероји.

Тагови: ;