Неонацисти, снимљени пре неколико дана како праве хаос на лавовском регионалном савету, су доказ тога да Украјина тоне у хаос због слабости централне Владе, закључили су политички стручњаци у интервјуу за «Московски Комсомолец».

«Малена искра је довољна да започелу тешки сукоби у земљи уз употребу оружја. Инцидент у Лавову је знак о коме треба да се замисле власт и Петар Порошенко. Као што је познато, један број волонтера батаљона, који се боре у Донбасу, су послушни Министру унутрашњих послова Арсену Авакову. Поред тога, тренутно постоји подела у украјинској политичкој елити на неколико групација, а између кључних личности из украјинске власти је дошло до директне конфронтације. Можемо очекивати да ће радикали остварити своје претње и да ће наставити да се пробијају у регионалне савете и органе власти, изазивајући тамо немире. Међутим, овај тренд је природан јер је Петар Порошенко у више наврата показао слабост пред таквим акцијама. Најбољи пример за то је блокада коју је власт одобрила уз кршење закона и Устава Украјине», рекао је аналитичар Денис Денисов.

Са друге стране, директор «Украјинске политике» Кост Бондаренко је назвао испад у Лвову детињастом шалом коју је немогуће коментарисати позитивно са политичке тачке гледишта.

«Ово је једна од манифестација хаоса који је захватио Украјину. Ако погледате фотографије, видећете да већина демонстраната није пунолетна. Они нису озбиљна политичка снага, али ће Украјина и даље бити препуна таквих група које покушавају да промовишу своје идеје и поредак. Овим дејствима они само желе да покажу да имају песнице и да могу да наметну своје мишљење пљувањем по законима. Сада смо сведоци стављања државе и Владе на пробу», рекао је аналитичар.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;