Вршилац дужности помоћника државног секретара Стјуарт Џонс, се нашао у прилично незгодној ситуацији на конференцији за новинаре у Стејт Департменту.

Од представника Стејт Департмента је затражено да објасни, зашто су Сједињене Државе критиковале иранске изборе и њихове идеје о демократији, а то не чини у односу на Саудијску Арабију.

«Како бисте описали посвећеност Саудијске Арабије демократији, и да ли администрација (САД ) сматра да је демократија тампон зона или баријера против екстремизма?»  питао је дописник АФП Џон Кларк.

Џонс је направио скоро 20 секунди паузе пре кратког одговора.

Према његовим речима, током овог путовања, САД је остварила «значајан напредак» у односима са Саудијском Арабијом и партнерима у глобалној коалицији, а такође и усвојила заједничку изјаву против екстремизма.

Званичник Стејт Департмента је нагласио да један од извора екстремизма и тероризма долази из Ирана, а да иранске власти нису реаговале на то.

Подсетимо, 20. маја, током посете америчког председника Доналда Трампа Саудијској Арабији, Вашингтон и Ријад су потписали уговоре вредне 110 милијарди $.

Тагови: ; ;