Пентагон је извео успешно обарање интерконтиненталне балистичке ракете користећи сопствену, унапређену верзију пресретачке ракете. Спроведена проба је, према мишљењу стручњака, јасна порука Северној Кореји.

Служба за ракетну одбрану САД лансирала је пресретачку ракету земља-ваздух из базе Ванденберг у Калифорнији и њом оборила интерконтиненталну балистичку ракету испаљену са пробног полигона на атолу Кваџелин у Маршалским острвима, удаљеном око 6.500 километара од обале САД. Интерконтинентална ракета која је ишла према територији САД, оборена је «хиљаду километара од северноамеричке обале».

Према речима директора Службе за ракетну одбрану, вицеадмирала Џима Сајринга, балистичка ракета оборена је североисточно од Хаваја.

«Пресретачка ракета је уништила мету директним поготком», наведено је у званичном саопштењу.

Сајринг је истакао да је пресретање тако сложене и велике претње, попут интерконтиненталне балистичке ракете, невероватно достигнуће и «критична тачка нашег програма».

«Овај систем је од виталне важности за одбрану наше отаџбине, а овај тест показује да имамо ефикасно и проверено средство одвраћања», навео је Сајринг.

Објаснио је да су стручњаци који су учестовали на осмишљавању читаве пробе радили са обавештајним службама како би реплицирали могућу иранску или севернокорејску претњу, са којом би САД или њени савезници могли да буду суочени.

Стручњаци сматрају да је проба јасна порука режиму у Северној Кореји, који је пре два дана испалио балистичку ракету кратког домета, која је летела око 380 километара пре него што је пала Јапанско море.

Извор РТС

 

Тагови: ; ;