Велики заокрети у политици новог америчког председника Доналда Трампа, трансатлантски односи, правци ЕУ, Кина и Русија у међународном поретку, рат инфрормацијама, Блиски исток и претња од нуклеарног оружја, теме су на менију тродневног окупљања светских моћника Билдерберг групе у Чентилију, у америчкој држави Вирџинији. На четрдесетак километара од Беле куће, у елегантном окружењу хотела «Вестфилдс Мериот», за ову прилику претвореног у безбедносну тврђаву, 131 званица из света политике, индустрије, финансија, медија и образовања, дебатоваће и о томе може ли се успорити глобализација и зашто расте популизам.

Ово, 65. окупљање групе, чије је деловање од самог оснивања 1954. године, обавијено тајнама, јер се одвија иза затворених врата и без писаних трагова, прати посебна знатижеља, због пољуљаних трансатлантских односа и новог односа међу светским силама. Група коју двотрећински чине Европљани, а остатак чланови из Северне Америке, помагала је изградњи Европске уније. Недуго после састанка Билдерберг групе прошле године Британија је гласала за напуштање ЕУ. Сада, састанак билдербеговаца коинцидира са Трамповим повлачењем из њима значајног Транспацифичког партнерства и најавом изласка из Париског споразума о клими.

На почетку састанка, стога, посебну пажњу привлачи сваки штедљиви детаљ који о свом окупљању Билдерберг објави. Уз најављене теме, о којима се традиционално разговара без записника и присуства медија, како би се, кажу, постигла максимална отвореност у дебати, Билдерберг група објављује само списак званица.

Ове године је упадљиво присуство високорангираних чиновника Беле куће, укључујући саветника за националну безбедност Х. Р. Макмастера, Трамповог асистента Кристофера Лидела, као и америчког секретара за трговину Роса Вилбура, два републиканска сенатора, два бивша шефа ЦИА, као и америчких инвеститора у Кину, земљу чији ће амбасадор у САД такође прусуствовати састанку.

Група је саопштила да је конференција сазвана како би се остварио бољи дијалог између трансатлантских партнера, па је уочљиво да међу звучним именима псисуствују Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО, Дејвид Петреус, председник Глобалног института ККР, Хенри Кисинџер, председник Фондације «Кисинџер», Волфганг Ишингер, председавајући Минхенске конференције о безбедености, Кристин Лагард, директорка МММФ. Ту си главни уредници «Економиста» Зени Минтон Бидос, «Блумберга» Џон Миклтвејт, виодећи спољнополитички коментатор «Фајненшел тајмса» Гидон Ричмен…

Први пут ове године, група Билдерберг састаје се без једног од својих оснивача, мултимилијардера Дејвида Рокфелера, који је преминуо.

НОВОСТИ

Тагови: ; ; ; ;