У Лондону, на конференцији посвећеној борби против тероризма лидер Еуропола, Британац Роб Јеинрејт пожалио се да оснивач апликације «Телеграф» Павел Дуров не показује интересовање за сарадњу са тајном полицијом како би се одвратили џихадисти од коришћења ове апликације.

Телеграф је једна од најпопуларнијих апликација међу припадницима терориста ИСИЛ-а у Сирији а користио је и један од најпознатијих џихадиста у Великој Британији, пише Тајмс.

Јеинрејт је рекао и да терористи ИСИЛ-а у овом моменту стварају сопствену друштвену мрежу која им омогућава неометану комуникацију и пропаганду.

Према његовим речима стварање сопствене мреже терориста настало је као одговор на притиске специјалних служби разних земаља и технолошких компанија.

Међутим, како је рекао шеф Еуропола док Фејсбук и Твитер активно сарађују са специјалним службама, Телеграф одбија такву сарадњу. Његов оснивач Павел Дуров више пута је рекао да његова мрежа треба да буде слободна.

«Ми не волимо бирократију, велике владе, социјализам и прекомерну нормативну регулативу»- цитира Тајмс Дурова.

«Ми волимо слободу. јак судски систем, мање владе, слободно тржиште, неутралност и људска права»- рекао је Дуров.

Након терористичког напада у Паризу 2015. године постало је познато да су терористи користили Телеграф за своју комуникацију. Ова компаније је након тога затворила неколико чатова и саопштила да ће бановати екстремистички садржај.

Тагови: ; ;