Вршилац дужности премијера Србије и министар иностраних послова Ивица Дачић састао се у Санкт Петербургу са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом којем је пренео став да Србија никада неће уводити санкције против те земље.

«Већ сам јуче рекао (на отварању Међународног економског форума СПИЕФ) да пријатељи остају пријатељи и да никада нећемо уводити санкције Русији», поручио је Ивица Дачић на почетку састанка са Сергејем Лавровом на маргинама Форума.

Лавров је најавио да ће у Београд, у понедељак, допутовати председник руске Думе. Дачић је на то рекао да Србија очекује посету председника Думе, али и премијера Русије Дмитрија Меведева, као и Лаврова.

«Ти си наш велики пријатељ и увек се радујемо твом доласку», рекао је Дачић Лаврову. Обавезно ћу доћи», узвратио је руски министер.

Лавров је потврдио да Медведев планира да дође у Србију, као и да ће и он посетити нашу земљу у догледној будућности. Захвалио је Дачићу на ставовима које је изнео и званичном ставу Београда.

Дачић је додао да Србија ове године има привилеговану позицију на Форуму.

«Иако је ово девети пут да долазим на СПИЕФ, ове године је то са посебним осећањем. Јуче сам на отварању Форума рекао да пријатељи остају пријатељи и да ми нећемо мењати наш став у односима према Русији. И даље ћемо јачати те односе», рекао је Дачић.

Вршилац дужности премијера састао се данас и са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутересом.

РТС

Тагови: ; ; ;