Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Санкт Петербургу да РС задржава пажњу важних људи у Русији, што је веома важно, имајући у виду политички статус тог ентитета у Босни и Херцеговини.

«Нама је то веома важно, посебно за Републику Српску која је окружена проблемима везано за политички статус у самој БиХ и поимању других са Запада», рекао је Милорад Додик Танјугу на маргинама Међународног економског форума «СПИЕФ 2017»

«Данас се срећемо и са председником Русије Владимиром Путином и ово је веома успешна посета за нас», рекао је Додик.

Према његовим речима, Русија не оклева да на нивоу Савета безбедности УН увек изнесе релевантне информације и о томе обавести Савет, те да не дозвољава да се перцепција Републике Српске у Савету безбедности поремети због «лажи неких високих представника».

«Русија не дозвољава да се лажима високих представника, пре свега Валентина Инцка у Савету безбедности, поремети перцепција Републике Српске. И данас је прилика да разговарамо на ту тему», рекао је он.

Додик је навео да је за Републику Српску важно и да жели да ојача и привредну сарадњу са Русијом.

«Значајан број људи долази у Бањалуку, а у оквиру овог форума делегација има низ састанака. Овде се срећемо са низом привредника и одржавамо одличне односе са управом Санкт Петербурга. Имамо добру сарадњу са руководством овог града, и уговор о сарадњи», рекао је Додик.

Председник РС је рекао да је јуче потписан споразум који побољшава сарадњу о многим питањима.

«Постоји и низ привредних питања о којина разговарамо. Наше је уверење да сарадња везано за рафинерију нафте и нафтних деривата и дистрибутивни систем нафтних деривата има шансу да се развија и неће бити угрожен како неки спекулишу», каже он.

Додик је подсетио да је Република Српска у Санкт Петербургу на божићном сајму имала штанд почетком године, где су били представљени петнаестак дана сајма.

«Припремамо се да следеће године будемо још боље представљени», рекао је Додик.

ТАНЈУГ/РТС

Тагови: ; ; ;