Челници Италије, Француске и Немачке одбацили су у четвртак вече у заједничком саопштењу идеју председника САД Доналда Трампа о ревидирању Париског споразума о борби против климатских промена. Они су изразили жаљење због његове одлуке о повлачењу из овог протокола, преноси Ројтерс.

Британска агенција наводи да је француски председник Емануел Макрон исту поруку пренео Трампу «у директној размени мишљења» током вечерашњег петоминутног телефонског разговора.

«Сматрамо да је замах који је створен у Паризу у децембру 2015. неповратан и чврсто смо уверени да о овом споразуму не може поново да се преговара, пошто је то кључно средство за нашу планету, друштва и привреде», пише у заједничком саопштењу које су, поред Макрона, потписали и италијански премијер Паоло Ђентилони и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Макрон је у говору из Јелисејске палате на енглеском језику, што је без преседана за француског председника када се обраћа на домаћој сцени, да је Трампова одлука “погрешна и за САД и нашу планету”.

“Где год да живимо, ко го да смо, сви делимо исту одговорност: да учинимо нашу планет поново великом”, поручио је Макрон, преноси Асошијетед прес.

Ђентилони је у поруци на Твитеру позвао свет да не одустане.

«Не смемо се повући… Италија се обавезала да смањи емисију гасова и оријентише на обновљиве изворе енергије, на одрживи развој».

Лидери ове три државе су позвали све своје савезнике да убрзају напоре у борби против климатских промена, додајући да ће учинити више како би помогли земљама у развоју да се прилагоде тим променама.

Комесар ЕУ за питања климатских промена Мигел Аријас Канете саопштио је да је Трампов потез “тужан дан по глобалну заједницу”, додајући да европски блок “дубоко жали због једностраног потеза америчке администрације”.

Он је истовремено обећао да ће ЕУ “наставити глобално лидерство у борби против климатских промена» те да ће настојати да успостави нова савезништва почев од највећих економија до најугроженијих острвских држава, као и америчким компанијама и појединцима који подржавају Париски споразум.

«Париски споразум ће опстати. Свет може да настави да рачуна на Европу када је у питању глобално лидерство у борби против климатских промена”, поручио је Канете.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш окарактерисао је одлуку Трампове администрације као “велико разочарање” додајући да је “било од пресудне важности да САД остану лидер у еколошким питањима”.

Кина и Русија су саопштиле да ће се придржавати споразума.

Ен Хидалго, градоначелница Париза, граду у коме постигнут споразум 2015., истакла је да је Трумпова одлука «грешка која ће имати драматичне последице».

«Без обзира на одлуку председника Трумпа велики градови света, пре свега 12 великих америчких градова, остају посвећени примени Париског споразума”, истакла је Хидалго.

Градоначелник највећег аустралијског града Сиднеја Кловер Мур, упозорио је да откуцава часовник за планет.

Бивши председник Мексика Висент Фокс је написао на Твитеру да је Трамп “објавио рат самој планети”.

Извор Ројтерс

Тагови: ; ; ;