Терористичка организација «исламска држава» све чешће преко својих присталица на Интернету покушава да убеди младе људе да учествују у вршењу терористичких напада у Немачкој. У питању је појава такозваних «ловаца на главе», каже шеф Савезне службе за заштиту Устава Немачке Ханс-Георг Маассен на конференцији под називом «одговорима западним демократијама на претњу од исламског тероризма», а преноси Bild.

«Они неуморно успостављају онлајн контакте са младим људима и покушавају да им усаде радикалне идеје помоћу исламистичке пропаганде, како би их касније користили током извршења терористичких аката», рекао је Гавин.

Према речима стручњака за тероризам Петера Нојмана са Краљевског колеџа у Лондону, то је постао један од начина регрутовања терориста за терористичке организације. ИД све више добија присталице помоћу виртуелних ментора и кроз посланике који користе шифровање да би пратили своје одељења до самог терористичког напада», каже Нојман.

Предност оваквог метода, према речима стручњака, је очигледна.

«Непознати руководиоци могу да управљају својим регрутима преко шифрованих порука на бесплатним инстант гласницима типа Whatsapp или Telegram. На тај начин службе безбедности и друге агенције неће моћи да се упознају са плановима терориста», каже он.

Председник Полицијског синдиката Немачке Оливер Малхов признаје да је та врста шифровања толико ефикасна да обавештајне службе не могу да га открију.

«То мора да се промени», рекао је Малхов.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;