Последњих дана у медијима, главна тема је затегнутост односа између Русије и Црне Горе. Стиче се утисак да је Русија коначно одлучила да покаже Црној Гори где јој је место. Можда не онак,о како јој је показао Доналд Трамп на самиту НАТО-а у Бриселу, већ на сафистициранији начин. Али итекако разумљив.

 

На тему односа Русије и Црне Горе, интервју за Nesw Front дао је Бошко Козарски оснивач Српско-руског центра

Пре неколико дана посланик црногорске владајуће партије ДПС-а је проглашен персоном нон грата и протеран из Русије. Након тога је обеладањно да се на црној листи непожељних у Русији налази Мило Ђукановић и још преко 50 црногорских држављана?

«Овај софистицирани рат, наизглед Русије и Црне Горе, само је један од окршаја атлантских сила са источним светом на показном полигону — Балкану. У овом конкретном случају, запад је одиграо на најлошију карту — актуелну црногорску власт», објашњава оснивач Српско-руског центра.

«На жалост, народ Црне Горе, без питања, обучен је у НАТО униформе. Још гора је чињеница да се том истом, готово чисто русофилски настројеном народу, данас Русија представља као главна претња. Немам друго објашњење за тишину која прати ово «пресвлачење» Црногораца, осим да су у дубоком сну и да нису свесни да е се пробудити супротној страни фронта од оне на којој су заспали», истиче Козарски

Црна Гора је узвратила састављањем своје листе непожељних држављана Русије?

«Реципроцитетне мере забране уласка у Црну Гору Петрушеву и осталим руским званичницима, у овом «обрачуну» су смешне и, бићу слободан да кажем, тема су вицева у Москви.

Некако се на основу медија стиче утисак да је Русија кренула да одлучно наступа на Балкану: спрема обрачун са Црном Гором, шаље оружје и сл.

«Није баш тако, 20% је тачно, остало су наше пројекције и жеље. Немојмо слепо веровати свим информацијама које се појављују у таблоидима и сумњивим порталима, јер у оваквом софистицираном ратовању, медији и спиновање постају легитимно оружје. Читајте између редова. Доносите сопствене закључке, а одлуке које ћете доносити нека буду исте онакве какве су и наши преци доносили. Они никада нису били на погрешној страни, објашњава Козарски.

Козарски са аташеом Руске Федерације

«Србија је увек била доследна Истини и правди. На нама је да останемо на том путу. Црна Гора још има прилику да се врати у колосек», истиче Козарски.

Каква је позиција Русије на Балкану у том «рату» информацијама. Подсетимо да је антируска пропаганда на Западу никад интезивнија?

«Антируска пропаганда је на врхунцу. Русија у овом моменту нема седму силу којом може да одговори. Осим неколико портала и радио станица, готово да нема медија који бар непристрасно гледају на Русију. Време је да се у Москви позабаве отварањем регионалне телевизије на Балкану, као и учешћем на тржишту штампаних медија. Тренутно је Русија на Балкану видљива искључиво кроз прозападне наочаре, а то ствара антируско расположење», упозорава оснивач Српско-руског центра.

«Почела је Русија да се буди на Балкану, али је далеко и од умивања», закључује Козарски.

Лола Ђорђевић

Тагови: ; ;