Министар спољних послова Немачке Зигмар Габријел је изјавио да не може да верује да већина становништва у Србији још увек верује да Русија пружа највећу финансијску помоћ Србији, пише Deutsche Welle, а преноси Телеграф.

Главни проблеми на западном Балкану су, по његовом мишљењу домаћег порекла: застој у реформама, корупција, економска стагнација и политичка нестабилност. Уз то се старе трауме користе да би се скренула пажња са тих проблема, рекао је Зигмар Габријел.

«Међутим, морамо бити свесни тога да Западни Балкан није имун на оно што се дешава у Европи и у свету», рекао је он на «VIII ASPEN конференцији Министара спољних послова Југоисточне Европе».

«Неке земље ван региона покушавају да поново успоставе сфере утицаја и узбуњују суседе у региону једне против других и против ЕУ. Ти фактори, који не потичу из региона али на њега утичу, још више смањују динамику реформи и јачају снаге које су заинтересоване за опстанак лошег статуса непроменљивости», рекао је он.

«Уверен сам да је у интересу Западног Балкана и ЕУ да се поново успостави прави курс. А главни курс је јасан од самита у Солуну. И због тога би хтео да га потврдим да нам је циљ чланство шест земаља Западног Балкана У ЕУ. Али, искрена анализа мора да садржи и горку истину. Перспектива чланства у ЕУ је последњих година на Западном Балкану изгубила део своје привлачности. Јавност је увек била разочарана када би схватила да је тај процес пун искушења и да дуго траје. Због тога се мора променити Реторика и у ЕУ и у региону. Уместо да се ЕУ криви за све што крене наопако, одговорни политичари би требало да охрабрују свој грађане на путу ка ЕУ, јер наша понуда још увек стоји», рекао је Габријел.

Он сматра да би опсежну помоћ коју ЕУ пружа региону требало учинити много видљивијом.

«Не може бити да, на пример у Србији, велика већина становништва још увек верује да је Русија та која пружа највећу финансијску помоћ. Не разумем, на пример, зашто некога на путу од аеродрома ка центру Београда поздравља велики билборд посвећен руско-српском пријатељству, док су жута и плава боја ЕУ потпуно невидљиве», рекао је Габријел.

Такође, по његовом мишљењу је од виталног значаја што пре завршити аутопут измеðу Србије и Албаније, јер он има велики симболички значај. Због тога је он лично предложио оснивање додатног специјалног фонда, а чланице EU, EFTA и EEA би могле бити донатори.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;