Роснефт и Курдска регионална влада у северном Ираку, су потписали неколико споразума о експлоатацији и производњи нафте. Ово је највећи споразум до сада који је потписала руска компанија на Интернационалном Економском Форуму у Санкт Петербургу.

Роснефт ће добити приступ великом регионалном транспортном систему капацитета 700.000 барела по дану, рекли су из компаније. Планирано је да се повећа капацитет на више од милион барела по дану до краја 2017.

Документи су потписани уочи састанка између руског председника Владимира Путина и премијера ирачког Курдистана Нехривана Барзанија. Директор Роснефт-а Игор Сечин и министар за Природне ресурсе Курдске регионалне владе др. Ашти Хаврами, потписали су уговоре у оквиру Форума.

Руска компанија ће добити приступ до «једног од најперспективнијих региона у развоју глобалног тржишта енергије са очекиваним резервама од 45 милијарди барела нафте и 5.66 билиона кубних метара гаса (по проценама Министарства за природне ресурсе Ирачког Курдистана)», рекли су у Роснефт-у.

«Споразум обухвата пет тачака. Обухвата производњу; то је допринос развоју инфраструктуре … То је веома велики споразум повољан за Роснефт. Као резултат тога, добијамо приступ великом гасоводу који иде од Курдистана до Турске. Ово је уговор на 20 година», рекао је портпарол Роснефт-а Михаил Леонтијев за РТ.

«Ово је стратешко улагање у један од региона са великим стратешким развојем. Американци и остали играчи желе приступ овом региону. Курдистан је веома обећавајући у развоју производње нафте и жели да прошири производњу», рекао је Леонтијев.

РТ

Тагови: ; ; ; ;